Златото не успя да задържи натрупаните печалбите

19 май 2017 г.

Денислав Янакиев


Цената на златото падна в четвъртък на фона на отскок в цената на долара, който насочи инвеститорите към прибиране на печалбите им от позициите, които държат, след като ценният метал направи най-голямото си 1-дневно рали от почти година насам. Припомняме, че златото се изстреля с почти 2% нагоре в сряда, след като бе обявено, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е опитал да се намеси в разследването за евентуална руска намеса по време на миналогодишните президентски избори в САЩ. Това доведе до най-резкия спад в акциите на Wall Street от 9 септември насам, а доларът от своя страна поевтиня с близо 2% спрямо японската йена. През вчерашния ден спот златото се търгуваше със спад от около 0.96% на ниво от 1248.27 долара за тройунция. Трейдърът от Heraeus Александър Зъмпфе коментира, че златото вижда корекция на силното си представяне от сряда, достигайки съпротива около 1260 долара за тройунция. Той добави, че въпреки това, сантиментът е по-скоро положителен и техническите индикатори изглеждат обещаващо, както и това, че фондовите пазари са от части уязвими, което помага допълнително на благородния метал.

Доларът поскъпна спрямо кошница от основи валути през вчерашния ден. Силата на движението дойде от по-добри от очакваните икономически данни в САЩ, което насочи отново вниманието на инвеститорите към силно очакваното повишение на лихвените проценти от Фед. Швейцарският франк и японската йена, валути смятани за убежища в моменти на несигурност, загубиха печалбите си спрямо зелените пари след данните за молбите за помощи в САЩ и бизнес индекса на Фед във Филаделфия. Броят на подадените молби за безработни в размер на 232 000, е най-ниският от 28 години насам, а бизнес индексът на Фед показа стойност от 38.8, което е двойно повече от очакваното. Джо Манимбо, анализатор в Western Union Business Solutions, коментира, че икономиката на САЩ предлага добре дошло разсейване от негативните новини, идващи от Вашингтон и добрите данни в САЩ подкрепят очакванията за по-голям растеж през второто тримесечие на годината и евентуално повишение на лихвените проценти. Американската валута последно се търгуваше спрямо йената на ниво от 111.02 йени, което е ръст от 0.18%. Единната валута от своя страна поевтиня с 0.4% спрямо долара до 1.1119 долара за евро.

Цените на петрола се покачиха по време на волатилната търговска сесия в четвъртък вследствие на увеличаващите се признаци, че ключови производители на петрол ще склонят към ограничение в добива по време на срещата на ОПЕК следващата седмица. Лекият суров петрол приключи търговската сесия с ръст от 28 цента на ниво от 49.35 долара за барел, което е най-доброто ниво на затваряне от 26 април насам. Сортът петрол Brent поскъпна с 31 цента до 52.52 долара за барел. Игор Сечин, директор на най-голямата компания производител в Русия Rosneft, обяви, че ще се съгласи с предложението на ОПЕК за ограничения в добива.

Американските пазари приключиха търговската сесия на зелено вчера, възстановявайки се от най-лошия им ден от 2017 година насам, след като инвеститорите оцениха шансовете на администрацията на Тръмп да прокара идеите си. Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average записа ръст от 55 пункта до 20 663.02 пункта, като най-голям принос за това имаше компанията UnitedHealth. Широкият S&P500 се покачи с 0.4% до 2 365.72 пункта, като секторът на телекомуникациите допринесоха най-много със своя ръст от 1.2%. Ариън Вождани, инвестиционен стратег в MV Financial, коментира, че ако администрацията на Тръмп успее да не остане в светлината на прожекторите, тогава инвеститорите, които продават на база на новините, ще се успокоят.

Европейските акции отчетоха спад в четвъртък под влиянието на увеличаващата се несигурност в САЩ. Европейският индекс Stoxx600 приключи деня със спад от 0.5%, като повечето сектори и борси завършиха на червена територия. Акциите на компаниите за финансови услуги загубиха повече от 1% от стойността си, повлечени от предложенията за разпродажба на компанията Intrum Justitia. В резултат на това акциите на компанията се сгромолиха с над 11%. Автомобилните акции също бяха сред най-лошо представилите се, като Fiat Chrysler водеха загубите в сектора, след като Европейската комисия предприе правни действия срещу компанията. Причината е липса на отговор срещу обвиненията за манипулация на тестовете за газовите емисии от страна на италианския производител. Като резултат, акциите поеха удар върху стойността от над 3%. Немският индекс GER30 започна търговската сесия с рядък спад до дъно от 12 493.15 пункта, но успя да компенсира това движение, приключвайки търговията на ниво от 12 619.90 пункта.

Днес се очертава да бъде сравнително спокоен ден, като новините с по-голямо влияние върху пазара, са данните за продажбите на дребно и индексът на производствените цени в Канада. Данните за продажбите на дребно ни показват промяната в общата стойност на продажбите на дребно ниво си, с изключение на автомобилите и се очаква да видим повишение в стойността от 0.2%, спрямо спада от 0.1% миналия месец, което може да повлияе благоприятно върху канадския долар. Индексът на производствените цени показва промяната в цената на стоките и услугите, които потребителите са заплатили през изминалия месец. Отново се очаква да видим покачване от 0.5%, което е по-добра стойност от тази от миналия месец от 0.2%.

Новина, която може да повлияе евентуално върху единната валута е свързана с данните за потребителското доверие, като стойности над 0 показват оптимизъм, а отрицателните стойности показват песимизъм. Очаква се да видим стойности от минус 3, което е по-малко от стойностите, получени миналия месец от минус 4. Това показва, че песимизмът е намалял, но все пак е налице.

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.


Виж всички фундаментални анализи