Петролът записа четвърта поредна седмица на червена територия

19 юни 2017 г.

Денислав Янакиев


Петролът поскъпна в петък, но въпреки това отчете 4-седмични загуби, след като удължаването на споразумението за свиване на петролния добив не успя да намали притесненията около световното пренасищане. Припомняме, че цените на петрола удариха 6-месечни дъна в четвъртък и са спаднали с над 12% от май насам. Фючърсите на лек суров петрол приключиха търговската седмица на ниво от 44.74 долара за барел, което е ръст от 28 цента, но на седмична база записа спад от 2.4%. Фючърсите на сорта петрол Brent от своя страна отчетоха ръст от 41 цента до 47.33 долара за барел. Оливиер Якоб, директор в PetroMatrix, коментира, че ще е трудно да настъпи рали, освен ако няма новини от ОПЕК. Очаква се Русия да изнесе 61.2 милиона тона петрол през третото тримесечие на годината, което е еквивалентно на около 5 милиона барела на ден, спрямо 60.5 милиона тона през второто тримесечие. Казахстан, която се съгласи да ограничи добива на петрол миналата година заяви, че ще ограничи продукцията си през юни и юли, след като произвеждаше повече три месеца подред. Въпреки това членовете на ОПЕК Нигерия и Либия, които не участват в споразумението, са увеличи износа си, компенсирайки скорошните пречки, които бяха в разрез с предлагането на петрол, като например протести и бунтове. И за да се влоши още повече ситуацията, остаряващи супертанкери се използват за складиране на непродаден петрол от Сингапур в Малайзия.

Американският долар поевтиня спрямо кошница от валути в петък след слаби икономически данни в САЩ, докато йената също отслабна, след като централната банка на Япония запази лихвените равнища непроменени и сигнализира, че не бърза със затягането на политиката. Зелените пари се търгуваха около най-ниското ниво от ноември насам след куп разочароващи икономически данни, заедно с липсата на прогрес при фискалната политика във Вашингтон и това от своя страна засенчи очакванията за допълнителни повишения през тази година. В ранните часове на петък, американското правителство заяви, че строителството е записало спад за трети пореден месец до най-ниското ниво от осем месеца, докато от Мичиганския университет казаха, че потребителското доверие е намаляло през юни. Мин Транг, трейдър в Silicon Valley Bank, коментира, че тези данни повдигат съмнения около икономическия растеж на САЩ през останалата година. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от валути, се търгуваше около 97.15, което е спад от 0.29%. Единната валута се търгуваше на зелена територия около 1.1197 долара за евро, което е ръст от 0.48%.  Йената от своя страна записа спад от 0.08% до 110.82 йени за долар, след като председателят на банката на Япония Харухико Курода заяви, че има „ известно разстояние“ между текущата инфлация и целевата инфлация от 2% и също така е „неуместно“ да се каже как банката е щяла да излезе от сегашната си стимулираща политика. Това изявление бе противоположно на пазарното мнение през изминалия месец, че централната банка на Япония може да обмисля свой план за евентуалното оттегляне от извънредната политика на икономически стимули.

Златото поскъпна в петък, след като инвеститорите решиха, че масовите продажби, започнати от повишаването на основния лихвен процент във Фед тази седмица са приключили и доларът поевтиня, правейки ценния метал по-евтин за собствениците на други валути. Спот златото поскъпна с 0.8% до 1254.50 долара за тройунция, като по-рано по време на търговската сесия, то достигна 1251.05 долара за тройунция. Ценният метал е поевтинял с около 1% на седмична база. Щатските фючърси за август месец приключиха търговската седмица с ръст от 1.90 долара на ниво от 1256.50 долара за тройунция. Имаше известен страх в инвеститорите на злато от бичия тон на Фед, което предизвика затваряне на дълги позиции както във фючърсите, така и в борсово-търгуеми фондове, коментира Оул Хансън, анализатор в Саксо Банк. Той допълни, че постоянен наплив от силни данни биха били нужни, за да бъде дадена посока на пазара. Алекс Торндайк, трейдър в MKS Pamp, коментира, че техническата съпротива за златото бе около 100-дневната средна на ниво около 1246-1250 долара за тройунция. Измежду другите ценни метали, спот среброто се бе насочило към най-големите си седмични загуби от 6 седмици насам. В петък обаче успя да поскъпне с 0.5% до 16.84 долара за тройунция, след като достигна 16.64 долара за тройунция миналата търговска сесия. Ценовите движения в златото и среброто сигнализират, че трейдърите все още имат много краткосрочни дълги позиции, коментира Джефри Холи, анализатор в OANDA.

В петък имаше интересни движения на американските фондови пазари, след като гигантът Amazon обяви, че ще закупи компанията Whole Foods за 13.7 милиарда долара или 42 долара за акция, изстрелвайки цените на акциите респективно с 2.4% и 29%. Като отговор на това, акциите на Kroger, Costco, Wal-Mart и други компании поевтиняха рязко след новините. Анализаторът Tuna Amobi каза, че тази сделка може да предизвика дългосрочна „разруха“ в хранителния бизнес, като по този начин Amazon допълнително усъвършенства технологията и логистиката си. Най-големият американски индекс Dow Jones успя да запише рекорден връх на затваряне, въпреки спада на акциите на Wal-Mart от 4.6%. Той също записа и четвърта поредна седмица на зелена територия, като приключи сесията на ниво от 21384.28 пункта.

Днес се очертава да бъде сравнително спокоен ден, като единствените събития, които могат да предизвикат вълнения на пазара са изявленията на члена на Фед Уилям Дъдли и президентът на централната банка на Германия Йенс Вайдман.


Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.


Виж всички фундаментални анализи