Инвеститорите обръщат поглед към по-сигурни активи

11 август 2017 г.

Александър Божинов


В четвъртък Доналд Тръмп показа доста по-агресивна реторика срещу Северна Корея, което стресира пазарните участници. Наблюдаваме класическо избягване на риск от страна на инвеститорите, което помогна на японската йена да отбележи 8-седмичен връх срещу долара в четвъртък, трендът на поскъпване при йената продължи и в ранните часове на петък. В четвъртък двойката USD/JPY се понижи с 0.8 на сто, а след отварянето на Токио в петък сутринта двойката достигна 109.11 йени за долар. Според технически анализатори, много важно ниво на съпротива се явява дъното, достигнато през средата на април, което се намира на 108.81 йени за долар. Стивън Дуули, валутен стратег от Western Union заяви, че пробив под това ниво "ще предизвика много сериозно движение надолу". В четвъртък йената отбеляза повишения срещу всичките си кросове, подобно представяне записа и швейцарският франк. Политическото напрежение изведе златото нагоре за четвърта поредна сесия. Цената на благородния метал се приближава все по-близо до 1 300 долара за унция. Фючърсите с доставка през декември се повишиха с 0.3% до 1 294.10 долара, а спот цената отбеляза напредък от 0.25% до 1 287.90 долара за унция.

Слабият долар беше повод за коментар от страна на влиятелния член на Фед Уилям Дъдли, който заяви, че поевтиняването на долара е един от факторите, които ще донесат отскок в слабата напоследък инфлация в САЩ. Коментарът определено имаше цел да подхрани вярата на пазарите във възможността на Фед да повиши лихвата още един път преди края на годината. В последните месеци инфлацията се задържа упорито под целта от 2%, което направи инвеститорите скептични относно още едно лихвено увеличение. Към момента шансовете за покачване на лихвите според фючърсната търговия се оценяват на 42% за заседанието през декември. Дъдли заяви още, че данните за инфлацията на годишна база ще са слаби още известно време поради слабите напоследък данни, но изрази увереност, че условията на пазара на труда ще доведат до ръст в заплащането. Със своите 2% на годишна база ръстът в заплащането е разочароващ, Уилям Дъдли обяснява слабостта с ниската продуктивност.

Допълнителни опасения относно растежа на цените донесоха разочароващите данни за производствените цени на месечна база в САЩ. Те показаха, че през юли производствените цени са направили най-големия си спад за почти година, изгубвайки 0.1%, главно поради сектора на услугите. Това е най-големият спад от август миналата година, който ефективно изтрива повишението в индекса от 0.1%, отбелязано през юни. Правилото е, че производителите прехвърлят цените върху потребителите, макар и да се отбелязва, че напоследък корелацията между PPI и CPI е значително по-слаба. В петък се очакват и данните за изменението на цената на потребителската кошница, а прогнозите все пак са за леко повишение на месечна база.

Индексът Dow Jones отбеляза най-силния си спад от месец май насам, понижавайки се с цели 200 пункта за сесията, главно поради политическото напрежение. Индексът на волатилността VIX, който се смята за "измерител на страха" също е на най-високите си нива от месец май насам. Покачващото се геополитическо напрежение кара много анализатори да твърдят, че времето за корекция е дошло, въпреки силния сезон на финансови отчети. Инвеститорите масово се насочват към активи-убежища за сметка на акциите в последните дни, което се изразява в разпродажби в почти всички сектори, с изключение на защитната индустрия. Акциите на Goldman Sachs бяха най-губещите от индекса на сините чипове, който приключи сесията на 21 844 пункта. Другите основни индекси се представиха по подобен начин. Финансовият сектор изведе и S&P500 надолу, широкият измерител приключи с 1.45% по-ниско на 2 438.21 пункта. Индексът завърши под ключовото техническо ниво, което се явява 50-периодната пълзяща средна. Технологичният Nasdaq продължи с изоставането си, като записа спад от 2.13% до 6 216.87 пункта, а големите имена в него като Apple, Alphabet и Amazon се търгуваха по-ниско за деня.

В петък пазарите ще приковат вниманието си към данните за потребителските цени на страни от еврозоната и на САЩ. Това е основният индикатор за измерване на инфлацията, който следи изменението в ръста на цените на стоките и услугите, съставляващи потребителската кошница. В 09:00 сутринта ще излязат данните за Германия, където се очаква уверено покачване на месечна база. В 11:00 часа ще излязат и данните за Италия, където прогнозите са за ръст от 1.2% на месечна база. Информацията за САЩ ще бъде публикувана в 15:30 часа, а прогнозите са за ръст от 0.2% на месечна база. Прави впечатление, че ЕС записва по-уверен ръст в цените напоследък, което може да даде повече увереност на ЕЦБ в идните месеци.


Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.


Виж всички фундаментални анализи