Фед даде сигнали за увеличение на лихвите през декември

12 октомври 2017 г.

Петър Лавов

В сряда беше публикувано резюмето на Федералния резерв от предишната среща, според което американската икономика е способна да издържи на предстоящо повишение на лихвите. Информацията даде ясен сигнал, че лихвите ще бъдат увеличени през декември. Американските акции реагираха на новината, затваряйки на рекордни нива. Dow Jones industrial average поскъпна до най-високия връх в историята си, покачвайки се с 40 пункта до 22 872.89 пункта. С най-голям принос за високите стойности е компанията Johnson & Johnson, която поскъпна с 2.75%. От началото на годината индексът е отчел ръст от 26.17%. Широкият S&P 500 също отбеляза рекорд, достигайки до 2 555.24 пункта. Най-много са поскъпнали акциите на Alphabet Inc клас A и C, съответно с 17.85 и 16.65 долара за акция. Технологичният индекс NASDAQ Composite също с рекордно ниво на затваряне с ръст от 0.25% до 6 603.55 пункта. Три от компаниите в индекса са повишили цените си с над 50%, това са Kitov Pharmaceuticals Holdings Ltd, Leading Brand и Bioblast Pharma.

В протокола на Федералния резерв от 20 септември 2017 г. е описано, че увеличението на лихвения процент през декември е почти сигурно, въпреки ниските нива на инфлация. "Все още има голям шанс да се повишат лихвите през декември", заяви Майк Матерас, старши вицепрезидент на Franklin Templeton. Той добави, че ''инфлацията е упорито ниска". Wall Street погледна към корпоративните новини в сряда, когато сезонът на печалбите вдигна пара. Black Rock и Delta Air Lines съобщиха, че тримесечните резултати на компаниите надхвърлят очакванията им. Средните темпове на приходите и продажбите на 26-те корпорации отбелязаха ръст в S&P 500, които се отчетоха в сряда сутринта бяха съответно 14.9% и 10%. "Тези цифри вероятно ще паднат, след като застрахователите започнат да докладват, но това ще бъде еднократно." Това заяви главният изпълнителен директор на The Earnings Scout, Ник Райч. Той допълни, че сезонът на отчетите стартира със солидно начало и пазарът ще бъде контролиран от биковете в продължителен период от време. Други компании, които планират да публикуват докладите си тази седмица, са големи банки като Citigroup, JPMorgan и Bank of America.

Доларът се понижи в сряда до 2-седмично дъно спрямо кошницата от валути, заради индикациите за увеличение на лихвите, въпреки слабата инфлация. Срещата на Федералния резерв оказа голямо влияние върху зелената валута, която слезе от 10-седмичния си връх в петък, когато докладът за заплатите показа, че работодателите са съкратили работни места. Инвеститорите също бяха заинтересовани от президента на САЩ Доналд Тръмп, който може да навреди на плановете си за данъчна реформа, заради вражда със сенатора Боб Кокър, републиканец, чийто глас вероятно ще бъде нужен на Тръмп. Доларовият индекс, който измерва цената на щатската валута спрямо кошница от 6 валути, загуби 0.38% от стойността си и достигна до ниво от 92.94 пункта, което е най-ниското от 26 септември тази година. Зелените пари се представиха слабо срещу еврото, тъй като испанските акции и облигации скочиха, след като Каталуния замрази намеренията си за отделяне от Кралство Испания.

Единната валута беше подкрепена и от очакванията, че Европейската централна банка ще обяви своята програма за покупката на облигации в размер на 2.3 трлн. евро. Всеки допълнителен аванс на еврото трябва да бъде ограничен, тъй като до настоящия момент за 1 година европейската валута е поскъпнала с над 12%, твърдят анализатори. Еврото достигна 2-седмичен връх от 1.1864 долара. Последният връх беше на ниво 1.1863, което е с 0.48% повече от вторник.

Цената на петрола се повиши за 3-та поредна сесия в сряда, тъй като ОПЕК заяви, че пазарът постепенно се затяга след години на свръхпредлагане, въпреки че според анализаторите перспективата за 2018 година е по-малко сигурна. Фючърсите на West Texas Intermediate (WTI) приключиха сесията в сряда с 38 цента повишение до 51.30 долара за барел. Спрямо вторник, ръстът е от 2%. Международният бенчмарк на цените на петрола - сортът  Brent, поскъпна с 20 цента до 56.81 долара за барел. Сортът Brent затвори с 2% повече от предходния ден.

При ценните метали златото увеличи цената си с 0.33% до 1291.70 долара за тройунция. Златото е силно чувствително към покачващите се лихвени проценти, тъй като това увеличава възможността за задържане на ценните кюлчета, докато доларът се повишава. Скъпоценният метал се търгуваше смесено, след като лидерът на Каталуния се отказа от официалната декларация за независимост от Испания, новина която изпрати еврото нагоре, а зелената валута надолу. При другите ценни метали, среброто отчете ръст от 0.81% до 17.216 долара за тройунция, след като достигна до 3-седмичен връх в предходната сесия. Платината достигна цена от 933.40 долара за унция след 0.47% увеличение.

По-важните икономически новини от днес ще дойдат от САЩ, където в 15:30 часа българско време ще бъдат публикувни седмичните данни за молбите за помощи за безработица, които се очаква да намалеят до 255 000. По-късно очакваме изявленията на членовете на Фед Лаел Брайнард и Джеръбу Пауъл, както и изявлението на председателят на ЕЦБ Марио Драги. 


Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.


Виж всички фундаментални анализи