Биткойнът доближи отново историческите $20000. Какво предстои?

биткойн

19.11.2020

2020 определено ще бъде година, помнена дълго време от инвеститорите. Разрастващата се пандемия и всичките рестрикции в големите световни икономики, които последваха след нея, оказаха колосален ефект върху почти всички класове активи. А това, естествено, тласна инвеститорите към търсенето на нови алтернативи в класа на активите убежища – инструменти, които имат потенциал да осигурят защита на инвестиционните портфейли във времена на финансова несигурност. Добре познати примери за активи убежища са златото, среброто, държавните облигации и техните разновидности.

Противно на очакванията на много критици, обаче, един от най-добре представящите се финансови инструменти през тази волатилна година, е биткойнът. Дори нещо повече – криптовалутата се представи значително по-добре от всички изброени и утвърдени през годините активи убежища.

Една от основните критики към дигиталната валута беше фактът, че не е претърпяла периоди на по-сериозни кризи и не беше ясно по какъв начин тези събития биха се отразили върху нейната цена. Но ето, че 2020 беше един добър тест, който много анализатори биха определили като успешен. Именно доброто представяне на биткойна го направи още по-привлекателен за инвеститорите, които започнаха да го наричат „дигиталното злато“. Въпросът, който в момента всички си задаваме, е “какво следва?”.

Но първо – кое направи биткойн толкова привлекателен?

Биткойнът е най-популярната и търгувана криптовалута към момента. Създаден е през 2008 година, но започва да придобива популярност през 2015 г. като високо волатилен инструмент, който може да служи като средство за размяна и да съхранява стойност във времето. Тогава за пръв път се повишиха спекулациите, свързани с неговата бъдеща полезност и налагане като универсално разплащателно средство. Ограниченият краен брой от 21 млн. броя биткойна е основната теза за възможността за съхранение на стойност във времето и това е най-привлекателната му характеристика за крипто инвеститорите. Към момента са „изкопани“ около 90% от всичките 21 млн. биткойна.

От друга страна, според повечето критици на биткойна, той няма почти никаква вътрешна стойност, защото не е физически актив и неговото използването като средство за размяна е ограничено.

В сравнение с обикновените национални валути, технологията зад биткойна и неговото придобиване за извършване на трансакции продължават да бъдат по-сложни за повечето потребители. Но статистиката показва, че въпреки това интересът към него се покачва и се увеличават глобалните инвестиции в крипто портфейли и блокчейн технологии.

Какво е представянето на биткойна през тази година?

Популярността на биткойна значително се повиши през 2020 г., тъй като криптовалутата е сред най-добре представящите се инструменти в условията на световната пандемия.


Източник: БенчМарк

На 18 ноември цената успя да премине психологическата граница от $18 000, а много анализатори прогнозират, че криптовалутата е на път да тества най-високата стойност от $19 469, която беше достигната в края на 2017 г.

Въведените глобални мерки срещу коронавируса през март 2020 г. доведоха до разпродажби на финансовите пазари. В резултат на това станахме свидетели на безпрецедентни мерки от страна на централните банки и правителства за подпомагане на икономиките. Борсовите индекси компенсираха спадовете от месец март, а това се отрази положително и на криптопазара. От средата на март до днес биткойнът се е повишил с повече от 320% – поскъпване, което надмина значително представянето на водещите борсови индекси.

За да придобием още по-добра представа за цялостното представяне спрямо останалите класове активи, може да съпоставим резултати му с тези на двата бенчмарка в периоди на икономически подем и несигурност – S&P500 и златото.


Източник: БенчМарк

Диаграмата показва, че ценовите промени и в двете посоки на криптовалутата през тези два периода са значително по-големи от промените при S&P500 и златото. Прави впечатление голямото поскъпване от март до днес, което се дължи на различни фактори, един от тях е вече споменатата агресивна политика на стимули.

Търсенето на златото, от друга страна, е обвързано със запасите на централните банки, инвестиционното търсене и не малка част за производство на електроника, компоненти, бижута. При биткойна, най-голям дял заема спекулативното търсене за извличане на печалба от по-големите ценови промени и значително по-малък дял се пада на търсенето за прехвърляне на стойност от едно лице към друго.

Златото е един от основните активи убежища, докато за повечето пазарни участници дигиталната валута продължава да бъде високо волатилен и по-рисков актив. Двата инструмента са различни и не бива да се забравя, че криптовалутата не може да замести изцяло златото като ценен физически актив, тъй като не е материален такъв. Въпреки това, представянето му през тази година разкрива неговия потенциал да осигури допълнителна защита по време на несигурност и дори като спекулативен инструмент, от който инвеститорите могат да извлекат печалба в периоди на несигурност.

На графиката отдолу е изобразена дневната волатилност на S&P500, златото и биткойна през 2020 г.


Източник: Yahoo finance

Вижда се, че волатилността на биткойна е значително по-голяма от тази на S&P500 и златото. Съществуват различни причини, които влияят върху волатилността и цената на криптовалутата, но основната е, че ликвидността при дигиталната валута е значително по-ниска. При ниската ликвидност, по-големите обеми за покупки и продажби водят до по-големи изменения в котировките, което на практика повишава волатилността.

Какво влияе върху цената на биткойна и какво можем да очакваме?

Върху търсенето и предлагането на биткона в най-голяма степен оказват влияние политическите рискове, регулаторните ограничения и опитите за бъдещо управление и контрол върху крипто пазара.

Фактът, че все повече компании насочват поглед към дигиталната валута също има сериозно и положително влияние върху неговата цената. Една от тях е Square, която закупи биткойни за близо $50 милиона долара този октомври, MicroStrategy придоби биткойни на стойност $240 милиона, а Fidelity основа биткойн-фонд през август, който е изцяло фокусиран върху търговията с биткойн.

Към тези фактори могат да се добавят и увеличаването в броя на борсите за криптовалути, както и желанието на много международни компании да разработят своя собствена дигитална валута или да участват в общ проект за разработването на такава. Приемането на биткойна от компании, занимаващи се с платежни системи като PayPal, е поредната сериозна крачка в развитието на биткойна и повиши неговата стойност с повече от 8% след изявлението на компанията.

От друга страна, по-малката пазарна капитализация на биткойна (от малко над $200 млрд.) подсказва, че пазарът е твърде малък в сравнение с други основни класове активи за големите инвеститори, които управляват значителен по размер капитал. Логическата връзка показва, че увеличаването на пазарната капитализация на биткойна ще има потенциала да го направи по-достъпен именно за тези инвеститори. А това има възможност да доведе до още по-голямо повишаване на неговото търсене, особено след доброто му представяне през тази година.

Фиксираният краен брой единици прави новото предлагане предвидимо. Това превръща оценката на пазара в основен измерител на стойността, тъй като не се очаква рязко повишаване на предлагането вследствие на появата на нови единици от т. нар. „копаене“.

Търговия с биткойн

БенчМарк предлага търговия с криптовалути като договор за разлика (CFD). Това е регулиран финансов инструмент, който следва 1:1 цената на реалния актив и който не се търгува на борса. Когато се сключват сделки със CFD, реалният актив не се придобива, а само се търгува (спекулира) с неговата цена. Затова, когато се търгуват криптовалути като CFD, няма риск те да бъдат откраднати или загубени.

Друго предимство е, че криптовалутите като CFD предоставят възможност за реализиране на резултат както при поскъпване (чрез покупки), така и при поевтиняване (чрез къси продажби).

Търговия с криптовалути се предлага в платформата MetaTrader 5. БенчМарк ви предоставя възможност за търговия с криптовалути без комисиони и при марджин, който позволява мултиплициране на експозицията в криптовалути до 10 пъти.

Код в МetaТrader 5 BTCUSD
Комисиони Не
Спред 56 USD
Минимален обем за търговия 0.01 лот
Марджин изискване 50%
Автоматично изпълнение Да
Насрещни позиции без марджин Да
Дълги/Къси позиции Да
Ограничения при стоп/лимит Не
Търговия с експертни системи Да, без ограничение
Цени в реално време Да

 
Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

СПОДЕЛЕТЕ: