Топ 8 акции за инвестиране в изкуствен интелект

Инвестиции Изкуствен Интелект AI

Инвестирането в компании, развиващи проекти с изкуствен интелект (Artificial Intelligence), е от най-горещите теми във финансовия свят за последната година. И с пълно право. Скоростта, с която някои проекти в тази индустрия се разраснаха, ясно показа грандиозния потенциал на технологията. Много инвеститори се насочват към този високотехнологичен пазар в търсене на следващото голямо нещо, което ще промени света.

Ако и Вие искате да разберете как може да инвестирате в компании, развиващи изкуствения интелект, това ръководство е точно за Вас. Продължете да четете надолу, тъй като ще обясним подробно всичко, което трябва да знаете.

В тази статия ще научите:

Средно време за прочитане: около 10 минути

Какво е изкуствен интелект (AI)?

Накратко, изкуственият интелект e компютърна технология, която има за цел да създаде машини и системи, които да изпълняват задачи, изискващи човешка интелигентност. Това включва способността на технологията да се самообучава от данни, да разбира и интерпретира информация, да прави заключения, да решава проблеми и да взема решения.

Изкуственият интелект се базира на различни методи и техники, като машинно обучение, невронни мрежи, експертни системи и логическо програмиране. Чрез използването на тези техники, AI може да анализира големи количества данни и да извлича полезна информация от тях.

Идеята зад изкуствения интелект е да създаде системи, които могат да извършват сложни задачи по-бързо, по-ефективно и с по-малко грешки, отколкото човека. Например, изкуствен интелект може да бъде използван за разпознаване на образи и глас, автоматизация на производствени процеси, предсказване на трендове и много други неща.

Макар и все още да не разполага със същата интуиция и креативност като човека, изкуственият интелект има потенциала да промени начина, по който работим, живеем и комуникираме. Той вече се използва в различни области, като медицина, автомобилна индустрия, финанси, енергетика и други, и продължава да се развива с бързи темпове.

Защо да инвестирате в изкуствен интелект?

Според сайта statista.com към момента AI индустрията се оценява на около $100 млрд., а до 2023 г. очакванията са за 20-кратно увеличение до колосалните $2 трлн.

изкуствен интелект потенциал

Имаме примери за подобни индустрии, които промениха света около нас и в началото носеха подобно голям заряд. Всички помним крипто революцията от последното десетилетие и огромните ръстове на биткойн и стотици други криптовалути, които промениха начините за разплащания. А не толкова отдавна, светът беше трансформиран от интернет, когато се родиха технологичните гиганти Google и Amazon.

Дали изкуственият интелект ще да е следващото такова нещо? Вероятно да. Или поне имаме солидни аргументи да считаме, че ще е така.

Кои са най-големите компании за изкуствен интелект?

Подбрахме най-подходящите компании, които развиват проекти с изкуствен интелект, като попитахме ChatGPT. Това е чатбот, базиран на изкуствен интелект.

Ето кои са компаниите, които избра ChatGPT:

Alphabet Inc. (Google):

Google е пионер в областта на изкуствения интелект и разполага с редица иновативни проекти и продукти, включително машинно обучение, гласови асистенти (като Google Assistant) и автономни автомобили (чрез Waymo).

Microsoft Corporation

Microsoft има значително присъствие в областта на изкуствения интелект. Техният продукт Cognitive Services предлага различни AI инструменти и услуги, а платформата им Azure AI предоставя средства за разработка и развитие на AI приложения. Чатботът ChatGPT и технологичната лаборатория OpenAI, която го създаде, също са контролирани от Microsoft.

IBM Corporation

IBM е известна със своя Watson AI, който се използва в различни области като здравеопазване и финанси. Те работят върху развитието на напреднали алгоритми и инструменти за машинно обучение.

NVIDIA Corporation

 NVIDIA е специализирана в разработката на графични процесори (GPU), които се използват за ускоряване на процеса на машинно обучение. Техните GPU архитектури, като NVIDIA Turing и NVIDIA Ampere, са предназначени специално за изчисления на изкуствен интелект.

Amazon.com, Inc.

Amazon разполага с множество AI продукти и услуги, включително гласовия асистент Alexa и интелигентната система за облачно съхранение AWS (Amazon Web Services). Те активно инвестират в разработката на нови AI технологии и приложения.

Facebook, Inc.

Facebook използва изкуствен интелект за много цели, включително подобряване на своята социална мрежа, разпознаване на лица и персонализиране на съдържанието. Те имат и изследователска лаборатория за изкуствен интелект, наречена FAIR (Facebook AI Research).

Apple Inc.

Apple използва изкуствен интелект в свои продукти, включително Siri (гласовият асистент на Apple) и функционалностите за разпознаване на лица в приложения като Photos и FaceTime. Те активно инвестират в AI и машинно обучение.

Baidu, Inc.

Baidu е китайска компания, която е известна като „китайския Google“. Те имат значителна експертиза в областта на изкуствения интелект и разработват продукти като гласовия асистент DuerOS и автономните автомобили.

Alibaba Group Holding Limited

Alibaba е голяма китайска интернет компания, която активно инвестира в изследванията и разработката на AI. Те разполагат с платформата Alibaba Cloud и използват изкуствения интелект за усъвършенстване на своите услуги, като търсенето и персонализирането на потребителските преживявания.

Как може да инвестирате в тази технология?

1. Инвестиране в акции на компании Един от начините е да закупите акции на няколко компании, които разработват технологии за изкуствен интелект. Ако обмисляте да купите акции на една единствена компания, това не е добра идея. Както казва великият инвеститор Уорън Бъфет: “Никога не слагайте всички яйца в една кошница”. Или с други думи, разпределете риска, като купите няколко компании.  

2. Инвестиране в индекса Nasdaq 100 Едно добро решение е да се купи директно американския борсов индекс Nasdaq 100. Този борсов индекс включва 100-те най-големи технологични компании от САЩ. Като с най-голяма тежест в него са компаниите, които разработват изкуствен интелект.

Ето първите 8 компании в Nasdaq 100, които формират половината от неговата цена. Точно тези компании са едни от лидерите в областта на изкуствения интелект:

Компания Тежест в Nasdaq
Apple Inc. 12%
Microsoft Corp. 10%
Amazon.com Inc. 5%
NVIDIA Corp. 4%
Meta Platforms Inc. 4%
Tesla Inc. 3%
Broadcom Inc. 3%
Alphabet Class A 3%
Alphabet Class C 3%

Източник: https://www.slickcharts.com/nasdaq100

От друга страна, дори да се появи някоя нова компания с революционен продукт в изкуствения интелект, тя също ще бъде включена в индекса Nasdaq 100. Компаниите в индекса се актуализират периодично, като се добавят нови за сметка на компании, които не се представят добре. Така бройката от 100 се запазва.

На следващата графика се вижда движението на индекса Nasdaq 100. Поскъпването от началото на 2023 г. досега е с над 35%, а то се дължи най-вече на следните две неща: очакванията, че вдигането на лихвените проценти от централните банки е към края си и новопоявилите се проекти, свързани точно с изкуствен интелект.

Какви са рисковете?

Инвестирането включва определени рискове, за които трябва да знаете.

Един от основните рискове е, че технологичните акции често са волатилни. Това означава, че тяхната цена има склонност да прави силни движения нагоре или надолу. През последната година заради високите лихвени проценти някои компании реализираха спадове с над 50% спрямо върховете си. В момента пазарите са в период на възстановяване, но това не означава, че подобна ситуация не може да бъде повторена.

Друг риск е, че в момента битката за надмощие в AI индустрията е огромна и силно конкурентна. Това означава, че инвеститор може да закупи акция на компания, която по стечение на обстоятелствата да изостане от надпреварата. Този риск може да бъде значително намален, когато не се купят няколко компании, а целия индекс Nasdaq 100.

Също така, човек трябва да оцени дали като цяло инвестирането в подобна технология е подходящо за него и дали съответства на темперамента му. Например, не е добре да започвате, ако не можете да приемете мисълта за 30% (или повече) спад на Вашата инвестиция. Или пък смятате, че през следващите 1-2 години парите ще Ви трябват за нещо по-важно. Например за образование или покупка на собствено жилище.

Учи се да инвестираш

В акции на компании за изкуствен интелект

ОТВОРИ ДЕМО СМЕТКА ЗАРЕДЕНА С ВИРТУАЛНИ $100 000

Начини за инвестиране

БенчМарк е лицензиран инвестиционен посредник, чрез който може да инвестирате в компании, развиващи проекти с изкуствен интелект. Ако откриете сметка за търговия в онлайн платформите на БенчМарк, ще получите достъп до световните финансови пазари.

Дългосрочна инвестиция

Инвестиция за дълъг период от време е един от най-простите начини за инвестиране. С платформата за търговия BG Trader на БенчМарк, може да се инвестира както в отделни акции на компании, така и в индекса Nasdaq 100 при най- ниски разходи за поддържане на инвестицията за дълъг период от време.

Всяка отделна акция може да бъде намерена в платформата, като се изпише нейното име. Индексът Nasdaq 100 е под името EXXT (iShares NASDAQ-100 UCITS ETF). Това е борсов фонд (ETF), който инвестира във всички акции от индекса, като спазва теглото, с което те участват в него. В момента цената на една акция от фонда е около 130 евро. Важно е да се отбележи, че ако Nasdaq 100 поскъпне или поевтинее например с 4%, акциите на борсовия фонд също правят движение от 4%.

Краткосрочни сделки

Това е популярна стратегия за търговия с акции. Тя включва закупуване на акции, когато цената им е ниска, и продажба, когато цената им се повиши. Тази стратегия изисква отделяне на повече време за анализ на пазарните условия.

С платформата за търговия MetaTrader на БенчМарк, може да се инвестира краткосрочно в акции и в индекса Nasdaq 100 при най- ниски разходи за сключване на сделка.

Търговията на акции в MetaTrader позволява да се използва марджин, което е подходящо за инвеститори с по-малък начален капитал. Марджин означава, че ако се депозират $1,000 в сметка в БенчМарк, с тях може да се закупят акции на Microsoft на стойност до $20,000.

Всяка отделна акция може да бъде намерена в платформата, като се изпише нейното име. Индексът Nasdaq 100 е под името NAS100.

Откъде да започнете?

След като вече имате представа как се инвестира в изкуствен интелект, е време да отидете още малко напред. БенчМарк предлага безплатна демо сметка за търговия на финансовите пазари. Демо сметката е заредена с виртуални пари. Това означава, че може да се учите да сключвате сделки и да тествате различни стратегии, без да губите истински пари.

  Отворете Демо сметка за Android
  Отворете Демо сметка за iOS
  • Регистрирайте Вашата безплатна демо сметка и влезте в платформата;
  • От екран „Котировки“ потърсете символа EXXT (Nasdaq 100). Кликнете върху него и изберете „Нова поръчка“;
  • Ще се появи прозорец за въвеждане на параметрите на сделката. Изберете зеления бутон „Купува“, изберете Вид: Пазарна;
  • Въведете количество дялове от индекса, което ще закупите, примерно 10, и натиснете бутона „Приеми“;
  • Поздравления! Вие купихте 10 дяла от индекса. Може да следите Вашата печалба в екран Портфейл. За да продадете, кликнете на Вашите акции и изберете „Нова поръчка“. Изберете червения бутон „Продава“ и въведете количеството, което искате да продадете.

   Отворете Демо сметка безплатно
   • Регистрирайте Вашата безплатна демо сметка и влезте в платформата;
   • Потърсете символа NAS100 в прозореца с котировки;
   • Кликнете върху символа и изберете „Нова поръчка“.
   • Ще се появи прозорец за въвеждане на параметрите на сделката. Обем 1 отговаря на 1 индекс.
   • Натиснете синия бутон за „Покупка“.
   • Поздравления! Вие купихте 1 индекс Nasdaq 100. Може да следите Вашата печалба в екран Търговия. За да затворите сделката, кликнете на нея и изберете Затвори.

   БенчМарк ще Ви консултира безплатно за инвестирането в изкуствен интелект. Може да ни потърсите денонощно (от понеделник до петък) на телефон 02 962 57 95. Ще отговорим на всички Ваши въпроси и ще уговорим удобен час за среща, за да намерим най-добрия вариант за Вашите инвестиции.

   За БенчМарк

   През последните над 20 години БенчМарк Финанс е водещ инвестиционен посредник на българския пазар, лицензиран от Комисия за финансов надзор от 2003 г. Дружеството получава ежегодно награди от Българска фондова борса и други институции.

   Клиентите на БенчМарк могат да инвестират и търгуват със стотици финансови инструменти. Реалните разходи в БенчМарк са едни от най-ниските на пазара не само в България, но и в Европейския съюз. Сделките се изпълняват на момента, без никакво забавяне.

   Онлайн платформите MetaTrader и BG Trader на БенчМарк Финанс, чрез които клиентите сключват сделки на финансовите пазари, са лесни за работа дори за непрофесионалисти. Носители са на десетки награди и са признати от инвеститори в цял свят.

   БенчМарк Финанс е сред малкото инвестиционни посредници на пазара без никакви такси за депозиране и теглене на суми от сметките за търговия. Освен това няма изисквания за минимален първоначален депозит.

   Нашият екип от специалисти е на разположение 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата. Клиентите на БенчМарк получават редовни пазарни анализи, безплатни практически обучения и индивидуални консултации.

    
   Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

   СПОДЕЛЕТЕ: