Да купуваме ли сребро?

сребро-инвестиции

Отрицателното въздействие на разпространението на коронавируса върху глобалния растеж вече се вижда и освен това е много вероятно този тренд да продължи и през следващите тримесечия. В отговор на това развитие видяхме, че стоките, водени най-вече от суровия петрол, търпят сериозни удари, докато индустриалните метали се върнаха до нивата, последно наблюдавани през 2016 г. Най-голямата жертва обаче, е среброто, половината от чието търсене се влияе от инвеститорите и спекулантите, а другата половина – от приложението му в промишлеността.

Категоризирано като полублагороден метал, среброто има склонността да следва златото по-точно в сравнение с всеки друг метал. През последните няколко седмици обаче, неговата цена се срина с почти 40%, докато съотношението злато-сребро се увеличи до 127 унции сребро за една унция злато. Това е около 70% над средното съотношение от 77, наблюдавано през предходните пет години.

сребро-коронавирус

Среброто има тенденция да се представя като висока бета на златото. Това означава, че то поскъпва по-бързо, но и поевтинява по-бързо. Настоящата несигурност на финансовите пазари и тревогите около евентуална бъдеща рецесия изтласкаха цената на среброто надолу. Но има и друг фактор – а именно липсата на ликвидност при благородните метали, което обяснява скорошните разпродажби при златото, платината и паладия се оказаха толкова агресивни.

Прогнозата за среброто изглежда позитивна, според анализ на Saxo Bank, и следващите графики показват защо това е така. Среброто се добива най-вече като страничен продукт на други основни метали като цинк, олово, мед и злато. Всъщност само около 30% от добитото сребро идва от мини за сребро. 20-процентовия спад на индекса LME London Metals от януари насам и настоящата рецесионна перспектива могат по невнимание да доведат до прекъсване на доставките на сребро, тъй като производството в момента се забавя заради по-ниската цена. Всъщност, това вече се случи при златото, където голяма част от добива спря.

добив-сребро
Източник: CPM Group (2018)

Промишленото търсене на сребро все повече ще идва от алтернативния енергиен сектор, особено към нарастващото му използване във фотоволтаичните слънчеви клетки. Освен това среброто е и най-добрият естествен проводник на електричество и топлина. Обикновено се използва в електроника, батерии, LED чипове, полупроводници и електрически превозни средства.

След като светът започне да се нормализира, инвеститорите ще започнат да търсят относителна стойност и въз основа на предположението, че предлагането може да се забави, и като се има предвид повишената бета спрямо златото, анализаторите от Saxo Bank очакват подновяване на възходящия трнед при среброто.

Златото и среброто вече се окопитиха, след като в понеделник (22.03) Федералният резерв на САЩ извади една от най-тежките си артилерии – обявяване на финансови стимули с отворен край. Това беше напомняне за ходовете, които ФЕД направи през март 2009 г., които най-накрая успяха да стабилизират пазарите. Тогавашните действия също предизвикаха инфлационно безпокойство, а през следващите години станахме свидетели на силно възходящо рали при благородните метали.

От техническа гледна точка среброто вече успя да се върне над $14 за унция, като по този начин изпрати сигнал, че последният пробив в посока надолу беше по-скоро фалшив.

Търговия със сребро

БенчМарк предлага търговия със сребро при отлични условия в платформата MetaTrader 5:

  Код в МetaТrader 5   XAG_USD
  Комисиони   Не
  Спред   $0.015
  Минимален обем за търговия   от 50 унции (50 лота)
  Марджин изискване   започващо от 10%
  Автоматично изпълнение   Да
  Насрещни позиции без марджин   Да
  Дълги/Къси позиции   Да
  Ограничения при стоп/лимит   Не
  Търговия с експертни системи   Да, без ограничение
  Цени в реално време   Да
СПОДЕЛЕТЕ: