Да купуваме ли сребро?

сребро-инвестиции

Отрицателното въздействие на разпространението на коронавируса върху глобалния растеж вече се вижда и освен това е много вероятно този тренд да продължи и през следващите тримесечия. В отговор на това развитие видяхме, че стоките, водени най-вече от суровия петрол, търпят сериозни удари, докато индустриалните метали се върнаха до нивата, последно наблюдавани през 2016 г. Най-голямата жертва обаче, е среброто, половината от чието търсене се влияе от инвеститорите и спекулантите, а другата половина – от приложението му в промишлеността.

Категоризирано като полублагороден метал, среброто има склонността да следва златото по-точно в сравнение с всеки друг метал. През последните няколко седмици обаче, неговата цена се срина с почти 40%, докато съотношението злато-сребро се увеличи до 127 унции сребро за една унция злато. Това е около 70% над средното съотношение от 77, наблюдавано през предходните пет години.

сребро-коронавирус

Среброто има тенденция да се представя като висока бета на златото. Това означава, че то поскъпва по-бързо, но и поевтинява по-бързо. Настоящата несигурност на финансовите пазари и тревогите около евентуална бъдеща рецесия изтласкаха цената на среброто надолу. Но има и друг фактор – а именно липсата на ликвидност при благородните метали, което обяснява скорошните разпродажби при златото, платината и паладия се оказаха толкова агресивни.

Прогнозата за среброто изглежда позитивна, според анализ на Saxo Bank, и следващите графики показват защо това е така. Среброто се добива най-вече като страничен продукт на други основни метали като цинк, олово, мед и злато. Всъщност само около 30% от добитото сребро идва от мини за сребро. 20-процентовия спад на индекса LME London Metals от януари насам и настоящата рецесионна перспектива могат по невнимание да доведат до прекъсване на доставките на сребро, тъй като производството в момента се забавя заради по-ниската цена. Всъщност, това вече се случи при златото, където голяма част от добива спря.

добив-сребро
Източник: CPM Group (2018)

Промишленото търсене на сребро все повече ще идва от алтернативния енергиен сектор, особено към нарастващото му използване във фотоволтаичните слънчеви клетки. Освен това среброто е и най-добрият естествен проводник на електричество и топлина. Обикновено се използва в електроника, батерии, LED чипове, полупроводници и електрически превозни средства.

След като светът започне да се нормализира, инвеститорите ще започнат да търсят относителна стойност и въз основа на предположението, че предлагането може да се забави, и като се има предвид повишената бета спрямо златото, анализаторите от Saxo Bank очакват подновяване на възходящия трнед при среброто.

Златото и среброто вече се окопитиха, след като в понеделник (22.03) Федералният резерв на САЩ извади една от най-тежките си артилерии – обявяване на финансови стимули с отворен край. Това беше напомняне за ходовете, които ФЕД направи през март 2009 г., които най-накрая успяха да стабилизират пазарите. Тогавашните действия също предизвикаха инфлационно безпокойство, а през следващите години станахме свидетели на силно възходящо рали при благородните метали.

От техническа гледна точка среброто вече успя да се върне над $14 за унция, като по този начин изпрати сигнал, че последният пробив в посока надолу беше по-скоро фалшив.

Търговия със сребро

БенчМарк предлага търговия със сребро при отлични условия в платформата MetaTrader 5:

  Код в МetaТrader 5   XAG_USD
  Комисиони   Не
  Спред   $0.015
  Минимален обем за търговия   от 50 унции (50 лота)
  Марджин изискване   започващо от 10%
  Автоматично изпълнение   Да
  Насрещни позиции без марджин   Да
  Дълги/Къси позиции   Да
  Ограничения при стоп/лимит   Не
  Търговия с експертни системи   Да, без ограничение
  Цени в реално време   Да

Още по темата:

Акции – основи на търговията с акции

Безплатно обучение за форекс търговия – Стани успешен форекс трейдър

Търговия със злато онлайн

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.

СПОДЕЛЕТЕ: