Защо акциите поскъпват, когато потребителите очакват обратното?

01.09.2020

Днешната ситуация на американските пазари е доста необичайна. От една страна са акциите, които не спират да поскъпват и да регистрират нови и нови върхове. От другата страна са очакванията на потребителите, които отдавна не са били толкова негативни и отдавна не са се разминавали толкова много с посоката на фондовите пазари. Какво се случва всъщност?

Всичко започна с началото на коронакризата през март тази година, когато потребителските нагласи по отношение на икономиката рязко се влошиха. В следващите месеци очакванията станаха дори още по-песимистични заради разрастването на епидемията, непопулярните мерки на правителствата по света, прогнозите за по-бавно възстановяване и световна криза.

По всичко личи, че посоката при фондовите пазари е тотално различна спрямо очакванията на потребителите. Докато потребителите изпитват съмнения, борсовият индекс S&P 500, чиято стойност се определя от 500-те най-големи американски компании достигна рекордни стойности, като възходящото движение продължава и днес.

Ситуацията е исторически необичайна и ножицата между потребители и акции в някакъв момент ще се затвори. Въпросът е как и кога.

Потребителските очаквания vs. S&P 500

Индексът на потребителските очаквания на Мичиганския университет показва икономическото здраве на щатската икономика през погледа на потребителите. Изчислява се всеки месец на база на анкета с 5 въпроса за лични финанси, бизнес среда и нагласи за нови покупки.

От началото на годината до момента потребителското доверие в САЩ се е влошило с 25.75%.

S&P 500 включва 500-те най-големи щатски компании по пазарна капитализация. Теглото на компаниите в индекса е изчислено спрямо тяхната пазарна капитализация. Пазарната капитализация на дадена компания е равна на общата стойност на всички нейни акции.

От началото на годината до днес доходността на S&P 500 е положителните 8.58%.

Индексът на потребителските очаквания и S&P 500 се използват от пазарните участници като индикатори за общото състояние на американската икономика. Както може да се проследи в следващата графика, стойностите им се движат в една и съща посока през по-голяма част от времето:

S&P500-акции
Източник: Yahoo Finance, University of Michigan

На какво се дължи разминаването?

Както уточнихме, теглата на компаниите в S&P 500 не са претеглени поравно, а спрямо тяхната пазарна капитализация. Претеглянето по този начин осигурява по-голяма тежест в индекса на по-големите компании за сметка на по-малките.

Поради тази причина акциите на технологичните компании имат най-голямо влияние върху цената на S&P 500. Тяхното тегло е 27.5%. Затова силното представяне на технологичния сектор в месеците на коронакризата има основна заслуга за общото поскъпване на S&P 500.

Сектори в S&P 500 Тегло към 30 юни
Информационни технологии 27.5%
Здравеопазване 14.6%
Второстепенни стоки и услуги 10.8%
Комуникационни услуги 10.8%
Финанси 10.1%
Промишленост 8.0%
Основни стоки и услуги 7.0%
Комунални услуги 3.1%
Недвижими имоти 2.8%
Енергиен сектор 2.8%
Недвижими имоти 2.8%

Източник: S&P Global

Основната причина технологичните компании да се представят толкова добре е Федералният резерв на САЩ, който на 23 март стартира програма за осигуряване на кредити за 750 милиарда долара на американските компании, като основна мярка срещу забавянето на местната икономика. На графиката се вижда, че още на същия ден S&P 500 се оттласна от последното голямо дъно и започна да поскъпва:

търговия-с-индекси
Източник: БенчМарк

Програмата на ФЕД включва два подхода за стимулиране на компаниите – „Програма за изкупуване на корпоративни облигации“ и „Програма за изкупуване на борсово-търгувани фондове“.

Към началото на септември стойността на закупените корпоративни облигации по тази програма е 429 милиона щатски долара. Диаграмата показва компаниите, от които ФЕД е закупил най-много корпоративни облигации:


Източник: Investopedia

Това което изненада много инвеститори беше решението на ФЕД да купува и борсово-търгувани фондове (ETF), което се случва за пръв път. Общата стойност на закупените фондове в началото на септември надвишава $7 млрд., като $5 млрд. от тях са насочени към пет фонда, структурирани от облигации:

Закупени ETF Стойност
iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond $1.7 млрд.
Vanguard Short-Term Corporate Bond $1.3 млрд.
Vanguard Intermediate-Term Corporate Bond $1.0 млрд.
iShares Short-Term Corporate Bond $608 мил.
SPDR Barclays High Yield Bond $412 мил.

Източник: Investopedia

Какво може да се случи оттук нататък?

Исторически погледнато, ситуацията в момента е необичайна, тъй като потребителските очаквания и акциите обикновено се движат в една и съща посока заради логическата връзка между тях. Това може да ни подскаже, че стойностите на двата индикатора ще се доближат отново и ще започнат да се движат синхронно.

В общи линии, има два сценария за това. Първият е потребителите да си върнат доверието в икономиката и индексът на потребителското доверие да навакса изоставането. Вторият сценарий е цените на акциите да поевтинеят и по този начин да се изравнят с потребителските нагласи.

Кой от двата сценария ще се случи обаче, зависи в най-голяма степен от развитието на коронакризата през следващите месеци. Въпросите са дали ще има втора епидемична вълна през есента и зимата, каква ще бъде нейната сила, ще има ли задълбочаване на икономическото забавяне или ще видим първите признаци на оптимизъм.

Продажба или покупка на S&P 500?

БенчМарк предлага търговия с най-популярните борсови индекси от САЩ, като SPX500, US30 и NAS100 при изключителни условия. Индексите се предлагат като договори за разлика (CFD) в платформата MetaTrader при тесен спред купува/продава, без комисиони и цени в реално време. CFD инструментите позволяват както да се купуват, така и да се продават.

Комисиони Не
Спред от 0.5 пункта
Минимален обем за търговия от 0.1 индекса (0.1 лот)
Марджин изискване от 0.5%
Дълги и къси позиции Да
Автоматично изпълнение Да
Насрещни позиции без марджин Да
Ограничения при стоп/лимит Не
Търговия с експертни системи Да, без ограничение
Цени в реално време Да

Още по темата:

Търговия с акции – основи на търговията с акции

Безплатно обучение за форекс търговия – Стани успешен форекс трейдър

 
Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

СПОДЕЛЕТЕ: