Може ли петролът пак да поевтинее под нулата?

петрол търговия

Историческият крах на американския суров петрол от последните дни беше още едно напомняне за стреса, който Covid-19 стовари върху финансовите пазари. Цената на фючърсите върху суровия петрол с доставка през май стана отрицателна малко преди да падежира. Причината – рекордните нива на запаси от горива в целия свят, рекордно ниското потребление и голямата промяна в баланса на силите между спекуланти и търговци.

Отрицателните цени означават, че ако се стигне до физическа доставка на петрол, продавачите трябва да платят на купувачите, за да им доставят суровината. Нещо което противоречи на всяка търговска логика. По принцип до физическа доставка достига едно минимално количество от изтъргуваните петролни барели, тъй като пазарът традиционно е доминиран от спекуланти и инвеститори, които купуват или продават с цел печалба от колебанията в цената.

Как се стигна дотук?

През последните седмици основно спекулантите и инвеститорите изкупуваха петрола заради безпрецедентно ниската му цена и очакванията за скорошно поскъпване и реализиране на печалби. На този фон реалните купувачи, които имат за цел да получат физически доставки с петрол, почти липсваха.

Така дойде последния ден на търговията с петролни фючърси с доставка през май. Според правилата на борсата, ако позицията във фючърси не бъде затворена до края на последния ден на търговия, тогава се стига до физическа доставка на петрол и продавачът трябва да достави суровината на купувача.

Проблемът е, че спекулантите и инвеститорите не искат да се стига до доставка на петрол, тъй като тяхната цел е друга. Именно това отприщи разпродажбите. Купувачите, които до този момент разчитаха, че цената ще поскъпне, започнаха масово да се надпреварват, за да излязат на всяка цена от позициите си.

Какво се случва със запасите?

В същото време има и много физически търговци на петрол, които също не желаят да стигат до реални доставки. Защо?

Кушин в Оклахома, САЩ е център за съхранение и доставка на фючърси върху суров петрол. Когато запасите нарастват, цената има тенденция да пада. Тази връзка между цената и търсенето обаче временно беше убита от вируса. Сривът в търсенето и липсата на реакция от производителите на петрол за ограничаване на производството поставиха складовите помещения под засилен натиск.

Американската администрация за енергийна информация отчете, че нивото на запасите в Кушин е достигнало 55 милиона барела от 79 милиона капацитет. Мястото за останалите 21 милиона барела вече е запазено, така че Кушин на практика може да се счита за препълнен.

Може ли това да се повтори?

Краткият отговор е „да“. Ако не видим някакво подобрение през следващите седмици, на 19 май събитията могат да се повторят. Тогава падежират петролните фючърси с доставка през юни.

Вероятно до тогава ще видим съкращения на производството и дори фалити в петролния сектор. Това в комбинация с потенциален малък подем в търсенето на гориво може да предотврати поредния срив, но рискът остава много висок.

петрол графика

Идеи за търговия в БенчМарк

В таблиците по-долу са включени примерни финансови инструменти, които се предлагат опри отлични условия за търговия в платформата MetaTrader 5. БенчМарк предлага спот петрол и падежиращ петрол от сортовете WTI и Brent, както и CFD върху акции на компании от петролния сектор:

Петрол

Код в МТ5 Суап Падеж Комисиона
WTI Да Не Не
Brent Да Не Не
USOIL Не Да Не
UKOIL Не Да Не

Петролни компании

Име Код в МТ5 Цени на живо Комисиона
Exxon Mobile #ExxonMobil Безплатно $0.05/акция
Total SA #Total Безплатно 0,10%
Chevron Corp #Chevron Безплатно $0.05/акция

Валути

Име Код в МТ5 Среден спред Комисиона
Евро/Крона EURNOK 35 Не
Долар/Крона USDNOK 40 Не
Долар/Рубла USDRUB 450 Не

Още по темата:

Безплатно обучение за форекс търговия – Стани успешен форекс трейдър

Отлични условия за търговия с валута – forex

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.

СПОДЕЛЕТЕ: