Евтиният Петрол: Време ли е за покупки?

Петрол онлайн

Петролът – една от най-атрактивните стоки, както за спекулантите, така и за инвеститорите. Високата му волатилност винаги е привличала трейдърите на дребно и големите финансови акули от ранга на хедж фондовете. А ситуацията от последните седмици много напомни за спада от началото на 2016, след което в рамките на половин година петролът удвои цената си.

Последните драматични спадове изтласкаха цената на суровия петрол за кратко до под 20 долара за барел, а пазарът навлезе в период на безпрецедентно унищожаване на търсенето. Числата варират, но изглежда, че през април ежедневното потребление ще се срине с около 20 милиона барела в отговор на почти глобалното оставане на хората по домовете и на самолетите, които остават на земята.

В момента суровият петрол продължава да се търгува близо до последното си 18-годишно дъно. От едната страна е унищоженото търсене, но реалният натиск идва от нестихващите добиви. Саудитска Арабия и Русия увеличават производството и се намират в състояние на своеобразна ценова война, а сделката в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която имаше за цел да го ограничи, претърпя провал.

При толкова ниски цени пазарът очевидно очаква някои производители да бъдат притиснати до стената и да спрат производството си. Щом това стане и след като видим, че търсенето започне поетапно да се възстановява, пътят на петрола към поскъпване на практика ще е разчистен.

Имайки това предвид, вече виждаме инвеститори и трейдъри, които обикновено не участват на петролния пазар, да купуват петрол. Но трябва да се внимава, тъй като и тази търговия, както и останалите, крият рискове от допълнително падане на цените, но също и рискове, дори ако цените се стабилизират и започнат да се възстановяват.

Търговия с петрол

Таблицата по-долу очертава размера на щетите, нанесени върху цената на петрола, акциите на компаниите, работещи в сектора, и стойността на валутите, които се влияят най-много от цената на суровината от 17 януари насам, когато коронавирусът за първи път се превърна в грижа за повечето страни извън Китай.

Търгуване с петрол

Инструменти за търговия

Има редица истории за това, как инвеститори и трейдъри успяват да спечелят пари от закупуването на суров петрол на спот пазара, като държат позициите си отворени за няколко месеца и след това го продават обратно на пазара на по-висока цена. Този пример е чудесен, ако цената на петрола успее да си проправи път нагоре в следващите няколко месеца.

Ако поскъпването се забави и отнеме много повече време, тогава трябва да се имат предвид дневните лихви (суап числа), които не са големи, но при задържане на позицията за голям период от време, биха се натрупали. Суап числата са приложими само за суровия петрол, който се търгува на спот пазара.

При петрола, който падежира регулярно, няма дневни лихви, но при него позициите могат да се държат максимум до датата на падеж на текущия контракт, след което същите позиции могат да се отворят в нов контракт с бъдещ падеж. Съседните контракти не винаги имат едни и същи цени – нещо, което цената на спот петрола преодолява.

Добра алтернатива на търговията с петрол биха могли да бъдат силните и добре капитализирани петролни компании, които могат да издържат на сегашния натиск, за да излязат от другата страна по-силни.

Валутите с най-силно изразени движения, спрямо тези на петрола, са норвежката крона (NOK) и руската рубла (RUB), тъй като и двете държави разчитат основно на износа на суровината.

Идеи за търговия в БенчМарк

В таблиците по-долу са включени примерни финансови инструменти, които се предлагат опри отлични условия за търговия в платформата MetaTrader 5. БенчМарк предлага спот петрол и падежиращ петрол от сортовете WTI и Brent, както и CFD върху акции на компании от петролния сектор:

Петрол

Код в МТ5 Суап Падеж Комисиона
WTI Да Не Не
Brent Да Не Не
USOIL Не Да Не
UKOIL Не Да Не

Петролни компании

Име Код в МТ5 Цени на живо Комисиона
Exxon Mobile #ExxonMobil Безплатно $0.05/акция
Total SA #Total Безплатно 0,10%
Chevron Corp #Chevron Безплатно $0.05/акция

Валути

Име Код в МТ5 Среден спред Комисиона
Евро/Крона EURNOK 35 Не
Долар/Крона USDNOK 40 Не
Долар/Рубла USDRUB 450 Не

Още по темата:

Форекс – стратегии за форекс търговия

Безплатно обучение за форекс търговия – Стани успешен форекс трейдър

Какво е ливъридж?

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.

СПОДЕЛЕТЕ: