Реалистични ли са прогнозите за $100 000 при биткойн?

20.09.2021

Висока волатилност, иновативност, нарастваща популярност и голяма доза спекулация. Това са част от характеристиките, които правят криптовалутите толкова привлекателни и направиха този пазар толкова бързо развиващ се.

Блокчейн привлича както инвеститори и трейдъри, така и анализатори, които дават високи прогнози за техните цени в бъдеще.

Това увеличава все повече интереса към криптовалутите, но важният въпрос е „Колко реалистични са тези прогнози?“.

1. Какво ни показва графиката на биткойн?

Когато говорим за криптоактиви, един сред тях се отличава над другите. Става въпрос за биткойн, който е първата и най-популярната криптовалута, имаща пазарна капитализация към момента от почти $850 млрд.

На графиката виждаме две важни неща – първото е, че настоящата цена е $44 356, а второто е по-високата волатилност.

Резките движения в двете посоки са характерни за криптовалутите, включително и за биткойн. Подобни ценови промени в една от двете посоки можем да видим през последните 5 години – 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021 г.

2. Какви са прогнозите за цената на биткойн?

Два доказали се във времето и световнопризнати финансови източника дават прогнози за достигане на $100 000 от цената на биткойн.

Става въпрос за Standard Chartered и Bloomberg, които извършват задълбочени пазарни проучвания, обхващащи различни аспекти, свързани с цената на даден актив.

По-интересното е, че тези прогнози не са за поскъпване в дългосрочен план, а за растеж до края на 2021 и началото на 2022 г. Това означава, че двете институции очакват цената да достигне до тези нива през следващите 4-6 месеца, което е доста кратък срок.

Прогнозната и настоящата пазарна цена ни дават отговор на въпроса „С колко процента трябва да поскъпне цената, за да достигне $100 000?“.

Отговорът е 125%. На пръв поглед тези проценти изглеждат впечатляващи и труднопостижими от повечето активи за толкова кратък период от време. Особено предвид факта, че подобен растеж изисква някакъв фундаментален катализатор, какъвто към момента няма. Това обаче задължително ли е вярно и за биткойн?

3. Ще достигне ли биткойн $100 000?

В края на 2017 г. цената на биткойн регистрира ръст от невероятните 2100% и достигна $19 469. Поскъпването беше последвано от разпродажби, които понижиха цената с цели 83% до $3 208, достигнати в края на 2018 г.

Всъщност, за последната една година биткойн е поскъпнал с 300%, а след началото на пандемията цената се изстреля във възходяща посока и достигна $64 802 в началото на април 2021 г., с което успя да регистрира ръст от малко над впечатляващите 1600%.

Рекордните стойности бяха последвани от разпродажби на криптопазарите, които изтриха 56% от цената на биткойн, който се търгуваше на $28-29 000 в началото на юни 2021 г. По-ниските цени се сториха привлекателни на купувачите, които повишиха цената с близо 60% до настоящите $44 356 за биткойн.

Цялата тази историческа волатилност при биткойн ни показва, че е напълно възможно неговата цената да успее да регистрира ръст от малко над 120% и да достигне $100 000. Съвсем друг обаче е въпросът дали тази цената ще отговаря на реалната стойност на криптовалутата.

Търговия с биткойн

БенчМарк предлага търговия с криптовалути като договор за разлика (CFD). Това е регулиран финансов инструмент, който следва 1:1 цената на реалния актив и който не се търгува на борса. Когато се сключват сделки със CFD, реалният актив не се придобива, а само се търгува (спекулира) с неговата цена. Затова, когато се търгуват криптовалути като CFD, няма риск те да бъдат откраднати или загубени.

Друго предимство е, че криптовалутите като CFD предоставят възможност за реализиране на резултат както при поскъпване (чрез покупки), така и при поевтиняване (чрез къси продажби).

Търговия с криптовалути се предлага в платформите InteractiveBrokers и MetaTrader 5. БенчМарк ви предоставя възможност за търговия с криптовалути без комисиони и при марджин, който позволява мултиплициране на експозицията в криптовалути до 10 пъти.

Код в МetaТrader 5 и InteractiveBrokers BTCUSD
Комисиони Не
Спред 56 USD
Минимален обем за търговия 0.01 лот
Марджин изискване От 10%
Автоматично изпълнение Да
Насрещни позиции без марджин Да
Дълги/Къси позиции Да
Ограничения при стоп/лимит Не
Търговия с експертни системи Да, без ограничение
Цени в реално време Да

 
Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

СПОДЕЛЕТЕ: