Как да търгуваме сплита на акциите на Tesla и Apple?

акции wall street

20.08.2020

Акциите на гигантите Tesla и Apple поскъпнаха до исторически върхове точно в разгара на коронакризата, като дори в момента продължават да се покачват, въпреки страховете от глобална рецесия и забавяне на световната икономика.

Рекордните ръстове са причината от двете компании да предприемат действия по сплит на техните акции, тъй като прекалено високата им цена в момента ги прави недостъпни за дребните инвеститори и техните служители. Tesla обяви сплит в съотношение 5:1, а при Apple сплитът ще бъде 4:1.

Сплитовете на акциите и при двете компании са планирани за 28 август (петък), след края на търговската сесия в САЩ, а от понеделник, 31 август, двете компании ще се търгуват по новата, по-ниска цена.

Какво означава сплит на акции?

Сплитът на акции е операция, чрез която една акция се разделя на няколко части. Например, сплит на акция в съотношение 2 към 1 означава, че акцията ще бъде разделена на 2. При съотношение 4 към 1 акцията ще бъде разделена на 4, а при 5 към 1 – на 5. Следователно, ако притежаваме една акция, която подлежи на сплит в съотношение 5 към 1, след сплита ще притежаваме 5 нови акции.

Освен броя на акциите, при сплит се променя и тяхната цена. Това е основната причина, поради която компаниите осъществяват сплит, особено при силни възходящи трендове, като тези, в които се намират Tesla и Apple в момента. При сплит от 5:1 например, цената на новите акции ще бъде 5 пъти по-ниска.

Важното е, че стойността на инвестицията на всеки акционер преди сплита и след него, остава винаги една и съща:

ПРЕДИ СПЛИТ ОТ 5:1 СЛЕД СПЛИТ ОТ 5:1
Брой акции: 1 Брой акции: 5
Цена на акция: $1000 Цена на акция: $200
Стойност на инвестицията: 1000х1 = $1000 Стойност на инвестицията: 200х5= $1000

Колко ще струват Tesla и Apple след сплитовете?

В момента, пазарната цена на Tesla е $1878 за една акция, което ги прави едни от най-скъпите акции на Уолстрийт. При обявения сплит в съотношение 5 към 1, новата цена за акция на 31 август се очаква да бъде около $376 (в случай, че до тогава цената се запази същата). Съответно, за всяка притежавана акция, инвеститорите в Tesla ще получат 4 допълнителни акции.

Ценните книжа на Apple в момента са с пазарна цена от $463 за акция и при сплит от 4 към 1, това означава, че новата цена би била около $116. Съотношението показва, че за всяка притежавана акция, инвеститорите в Apple ще получат 3 допълнителни акции.

Това, разбира се, са само ориентировъчни цени, тъй като котировките на акциите се променят непрекъснато и могат да претърпят сериозни изменения до 28 август.

Защо Tesla и Apple правят сплитове на акциите си?

И двете компании поскъпнаха значително заради силните възходящи трендове от началото на годината, които продължават и сега. Големият интерес към ценните книжа на тези две компании се дължи на преобладаващите положителни оценки свързани с тяхното фундаменталното представяне. Този интерес доведе до постигане на впечатляващи възвръщаемости, особено за инвеститорите на Tesla.

От началото на годината, ценните книжа на Tesla реализираха възвръщаемост от впечатляващите 388%, а възвръщаемостта за последните 12 месеца е 712%, което я прави една от най-доходоносните акции на пазара. Текущата цена от близо $1900 затруднява много дребни инвеститори, които искат да се включат на пазара. Чрез сплит на акциите, тяхната цената ще намалее пет пъти, което ще ги направи по-привлекателни и достъпни.

акции на тесла

Въпреки високата цена на акциите, средният дневен обем на търговия с ценните книжа на Tesla е малко над 13 млн. за последните три месеца. Очакванията са обемите да се увеличат заради по-добрата ликвидност от по-ниската цена.

Една от основните причини, поради които ценните книжа на Tesla се изстреляха нагоре и се превърнаха в толкова търсени, е, че през последните няколко тримесечия компанията успя да се превърне в печеливша, нещо което според много анализатори не беше възможно. Освен това имаше и спекулации около възможен фалит.

Tesla е компания, която е изцяло ориентирана към иновациите и бъдещето. От една страна, по линия на произвежданите електроавтомобили, а от друга, по отношение на технологиите, които се използват в тяхното производство. Именно заради множеството иновации в Tesla, много от инвеститорите възприемат компанията повече като високотехнологична, отколкото като автомобилен производител.

Реализираната възвръщаемост на ценните книжа на Apple от началото на годината е 56%, а възвръщаемостта за последните 12 месеца е 118%, което доближи компанията на $30 млрд. от рекордните $2 трилиона за американска компания. Производителят на смартфони вече има четири успешни сплита на своите акции.

акции на apple

По принцип, сплитовете имат косвено влияние върху цената на акциите, тъй като често се възприемат от пазара като положителен признак за по-нататъшен ръст в цените на ценните книжа. Това не означава, че при сплит на акциите компанията задължително ще увеличи пазарната си капитализация – нещо което се предполага от мнозинството на пазара, тъй като сплитовете обикновено се правят в подобни случаи, като този в момента, когато цените се повишават.

Идеята е, че след сплит, новата по-достъпна цена на акциите ще привлече повече инвеститори, които могат да тласнат цените допълнително нагоре. В това твърдение има логика и често се наблюдава повишаване на котировките, особено, ако компанията се представя добре и поскъпването е фундаментално обосновано. Но е важно да се поясни, че самият сплит на акциите няма никакъв фундаментален ефект върху тяхната стойност.

Как ще се отрази промяната в платформата MetaTrader?

В платформата MetaTrader на БенчМарк могат да се търгуват акциите на Tesla и Apple като договори за разлика (CFD). Този финансов инструмент позволява както да се купува, така и да се продава. Или с други думи, той дава възможност за реализиране на резултат както при поскъпване на цената (чрез покупки), така и при поевтиняване (чрез къси продажби). И тъй като договорите за разлика се търгуват на марджин, могат да се сключват сделки, без да е необходимо да се заплаща цялата им стойност.

Така например, може да се продаде CFD върху акциите на компанията Apple, без да е нужно тези акции да се притежават. Ако цената на акцията се понижи, позицията в CFD ще спечели, но ако акцията поскъпне, позицията в CFD ще загуби.

Отлични условия за търговия:

Минимален обем за търговия от 1 акция (1 лот)
Марджин изискване започващо от 10%
Комисиона 0.05/ акция
Минимална комисиона Без минимална комисиона
Автоматично изпълнение Да
Насрещни позиции без марджин Да
Дълги/Къси позиции Да
Ограничения при стоп/лимит Не
Търговия с експертни системи Да, без ограничение
Цени в реално време Безплатно

Още по темата:

Акции – основи на търговията с акции

Безплатно обучение за форекс търговия – Стани успешен форекс трейдър

 
Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

СПОДЕЛЕТЕ: