Как да търгуваме ефекта “Корона” на финансовите пазари?

търговия-коронавирус

Черният понеделник 1987 година. Един от най-известните дни за борсовата търговия в целия свят. Най-скъпият щатски борсов индекс Dow Jones Industrial Average губи над 22% от стойността си в рамките на един ден. Ужасяващ ден за щатските финанси, но един от най-добрите за трейдъра Пол Тюдор Джоунс, който успява да утрои парите си в рамките на деня. Чрез къси продажби на едни от най-големите американски компании, успява да реализира печалба от 100 милиона долара в рамките на ден.

Понеделник, 9 март 2020 дотолкова наподобяваше на подобни панически борсови сривове, че отварянето на борсата в Ню Йорк беше отложено с 20 минути, а фючърсните пазари неколкократно спираха търговията поради опасения от по-нататъшни сривове.

Факт е, че последните няколко дни финансовите пазари претърпяха най-тежките си загуби от последната световна криза насам, която преживяхме след 2008 г. По-притеснителното заключение е, че поради разрастването на огнищата на коронавируса COVID-19 ситуацията вероятно няма да се облекчи, а ще се задълбочава допълнително.

Това поставя пазарите и пазарните участници в особена позиция, която дава предимство на късите продажби, чрез които се целят печалби от бъдещи поевтинявания на акции, индекси, суровини.

Кои са най-засегнатите компании и сектори?

Притеснителното заключение е, че не само един, а всички сектори реализират загуби през последните борсови дни, но най-засегнати са акциите на компаниите от авиационната индустрия, туристическия бизнес, производители на суровини, банки, автомобилни производители.

Акциите на световните авиокомпании се понижиха с 24% от 17 януари насам, а в началото на месеца най-големият регионален авиопревозвач в Европа – Flybe, бе обявен в несъстоятелност само два месеца, след като правителството на Великобритания обяви спасителен план за компанията. Международната асоциация за авиотранспорт (IATA) обяви, че очаква до $113 млрд. загуби от приходи за индустрията заради разпространението на COVID-19.

Според анализ на Bloomberg и Saxo Group, в който са включени компании с най-висок риск от обявяване на несъстоятелност, с най-лош потенциал, освен авиокомпаниите, са дружествата от металодобивната промишленост и автомобилната индустрия, което не е толкова голяма изненада, тъй като тези отрасли имат много висока чувствителност към разпространението на коронавируса.

Може би най-притеснителното от горния анализ е, че насрещният вятър е значителен и за европейската банкова система. През последните 12 години политиците не успяха да укрепят банките в Европа по начина, по който го направи ФЕД, и затова може да се каче, че европейската банкова система не е оздравяла наистина. При най-лошия сценарий, една евентуална рецесия ще доведе до нещо доста неприятно за индустрията, с потенциал за нов кръг от стимули от ЕЦБ.

Като друг основен губещ на пазара, се очертават петролните компании, чиито печалби зависят пряко от цената на черното злато. На 9 март петролът записа най-голямото си еднодневно понижение от близо 30 години насам, потъвайки с 24%.

Как може да се печели от поевтиняване на акциите?

CFD или Договор за разлика е регулиран финансов инструмент, чрез който може да се търгува цената на дадена акция, без тази акция да се притежава реално. CFD инструментите позволяват както да се купуват, така и да се продават. Те струват точно толкова, колкото реалните акции и обем от 1 CFD е равно на 1 акция.

Така например, може да се продаде CFD върху акциите на компанията Apple, без да е нужно тези акции да се притежават. Ако цената на акцията се понижи, позицията в CFD ще спечели, но ако акцията поскъпне, позицията в CFD ще загуби.

Идеи за търговия с акции в БенчМарк

В таблицата по-долу са включени примерни компании от изброените сектори, които се предлагат за търговия в платформата MetaTrader 5:

  Име   Код в МТ5   Марджин   Комисиона
  Alcoa Corp.   #Alcoa   20%   $0.05/акция
  Apple Inc.   #Apple   20%   $0.05/акция
  Boeing Company   #Boeing   20%   $0.05/акция
  Booking Holdings Inc.   #Booking   20%   $0.05/акция
  Commerzbank AG   #Commerzbnk   20%   0.10%
  Deutsche Bank AG   #DeutscBank   20%   0.10%
  Deutsche Lufthansa AG   #Lufthansa   20%   0.10%
  Exxon Mobil Corp.   #ExxonMobil   20%   $0.05/акция
  Ford Motor Co.   #Ford   20%   $0.05/акция
  JPMorgan Chase & Co.   #JPMorgan   20%   $0.05/акция
  Tesla Inc.   #TeslaMotor   20%   $0.05/акция
  Volkswagen AG   #Volkswagen   20%   0.10%

Пълен списък на акциите в платформата MetaTrader 5 на БенчМарк може да се намери тук.

Условия за търговия

БенчМарк предлага голямо разнообразие от CFD върху акции при отлични условия за търговия в платформата MetaTrader 5:

  Минимален обем за търговия   от 1 акция (1 лот)
  Марджин изискване   започващо от 10%
  Комисиона   0.05/ акция
  Минимална комисиона   Без минимална комисиона
  Автоматично изпълнение   Да
  Насрещни позиции без марджин   Да
  Дълги/Къси позиции   Да
  Ограничения при стоп/лимит   Не
  Търговия с експертни системи   Да, без ограничение
  Цени в реално време   Безплатно
СПОДЕЛЕТЕ: