Как да търгуваме ефекта “Корона” на финансовите пазари?

търговия-коронавирус

Черният понеделник 1987 година. Един от най-известните дни за борсовата търговия в целия свят. Най-скъпият щатски борсов индекс Dow Jones Industrial Average губи над 22% от стойността си в рамките на един ден. Ужасяващ ден за щатските финанси, но един от най-добрите за трейдъра Пол Тюдор Джоунс, който успява да утрои парите си в рамките на деня. Чрез къси продажби на едни от най-големите американски компании, успява да реализира печалба от 100 милиона долара в рамките на ден.

Понеделник, 9 март 2020 дотолкова наподобяваше на подобни панически борсови сривове, че отварянето на борсата в Ню Йорк беше отложено с 20 минути, а фючърсните пазари неколкократно спираха търговията поради опасения от по-нататъшни сривове.

Факт е, че последните няколко дни финансовите пазари претърпяха най-тежките си загуби от последната световна криза насам, която преживяхме след 2008 г. По-притеснителното заключение е, че поради разрастването на огнищата на коронавируса COVID-19 ситуацията вероятно няма да се облекчи, а ще се задълбочава допълнително.

Това поставя пазарите и пазарните участници в особена позиция, която дава предимство на късите продажби, чрез които се целят печалби от бъдещи поевтинявания на акции, индекси, суровини.

Кои са най-засегнатите компании и сектори?

Притеснителното заключение е, че не само един, а всички сектори реализират загуби през последните борсови дни, но най-засегнати са акциите на компаниите от авиационната индустрия, туристическия бизнес, производители на суровини, банки, автомобилни производители.

Акциите на световните авиокомпании се понижиха с 24% от 17 януари насам, а в началото на месеца най-големият регионален авиопревозвач в Европа – Flybe, бе обявен в несъстоятелност само два месеца, след като правителството на Великобритания обяви спасителен план за компанията. Международната асоциация за авиотранспорт (IATA) обяви, че очаква до $113 млрд. загуби от приходи за индустрията заради разпространението на COVID-19.

Според анализ на Bloomberg и Saxo Group, в който са включени компании с най-висок риск от обявяване на несъстоятелност, с най-лош потенциал, освен авиокомпаниите, са дружествата от металодобивната промишленост и автомобилната индустрия, което не е толкова голяма изненада, тъй като тези отрасли имат много висока чувствителност към разпространението на коронавируса.

Може би най-притеснителното от горния анализ е, че насрещният вятър е значителен и за европейската банкова система. През последните 12 години политиците не успяха да укрепят банките в Европа по начина, по който го направи ФЕД, и затова може да се каче, че европейската банкова система не е оздравяла наистина. При най-лошия сценарий, една евентуална рецесия ще доведе до нещо доста неприятно за индустрията, с потенциал за нов кръг от стимули от ЕЦБ.

Като друг основен губещ на пазара, се очертават петролните компании, чиито печалби зависят пряко от цената на черното злато. На 9 март петролът записа най-голямото си еднодневно понижение от близо 30 години насам, потъвайки с 24%.

Как може да се печели от поевтиняване на акциите?

CFD или Договор за разлика е регулиран финансов инструмент, чрез който може да се търгува цената на дадена акция, без тази акция да се притежава реално. CFD инструментите позволяват както да се купуват, така и да се продават. Те струват точно толкова, колкото реалните акции и обем от 1 CFD е равно на 1 акция.

Така например, може да се продаде CFD върху акциите на компанията Apple, без да е нужно тези акции да се притежават. Ако цената на акцията се понижи, позицията в CFD ще спечели, но ако акцията поскъпне, позицията в CFD ще загуби.

Идеи за търговия с акции в БенчМарк

В таблицата по-долу са включени примерни компании от изброените сектори, които се предлагат за търговия в платформата MetaTrader 5:

  Име   Код в МТ5   Марджин   Комисиона
  Alcoa Corp.   #Alcoa   20%   $0.05/акция
  Apple Inc.   #Apple   20%   $0.05/акция
  Boeing Company   #Boeing   20%   $0.05/акция
  Booking Holdings Inc.   #Booking   20%   $0.05/акция
  Commerzbank AG   #Commerzbnk   20%   0.10%
  Deutsche Bank AG   #DeutscBank   20%   0.10%
  Deutsche Lufthansa AG   #Lufthansa   20%   0.10%
  Exxon Mobil Corp.   #ExxonMobil   20%   $0.05/акция
  Ford Motor Co.   #Ford   20%   $0.05/акция
  JPMorgan Chase & Co.   #JPMorgan   20%   $0.05/акция
  Tesla Inc.   #TeslaMotor   20%   $0.05/акция
  Volkswagen AG   #Volkswagen   20%   0.10%

Пълен списък на акциите в платформата MetaTrader 5 на БенчМарк може да се намери на страница търговия с акции.

Условия за търговия

БенчМарк предлага голямо разнообразие от CFD върху акции при отлични условия за търговия в платформата MetaTrader 5:

 Минимален обем за търговия от 1 акция (1 лот)
 Марджин изискване  започващо от 10%
 Комисиона  0.05/ акция
 Минимална комисиона  Без минимална комисиона
 Автоматично изпълнение  Да
 Насрещни позиции без марджин  Да
 Дълги/Къси позиции  Да
 Ограничения при стоп/лимит  Не
 Търговия с експертни системи  Да, без ограничение
 Цени в реално време  Безплатно

Още по темата:

Акции – основи на търговията с акции

Безплатно обучение за форекс търговия – Стани успешен форекс трейдър

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.

СПОДЕЛЕТЕ: