Ще продължат ли разпродажбите на криптопазара?

10.06.2021

Криптовалутите регистрираха значително поскъпване и успяха да реализират рекордни стойности от началото на пандемията, което ги направи един от най-добре представящите се активи на пазара. Но последвалите разпродажби отново разклатиха доверието на инвеститорите към тях и повдигнаха въпроси относно тяхната възможност да бъдат използвани като средство за съхраняване на стойност.

Слабото представяне от началото на месец май предизвика смесени настроения както сред поддръжниците на дигиталните активи, които смятат, че имат потенциал да променят цялата финансова система, така и на техните критици.

За трейдърите е важно да разберат кои са основните движещи сили на този пазар, за да могат да се възползват от бъдещите ценови промени.

Какво повиши цените на криптопазарите?

Първият тласък във възходяща посока беше даден в средата на март 2020 г., когато водещите централни банки, включително и Фед, предприеха редица стимулиращи програми, които да подпомогнат техните икономики по време на възникналата пандемия.

Стимулиращите мерки бяха приети положително от инвеститорите, което беше отразено на фондовите пазари. Експанзивната политика на банките предизвика притеснения за повишаване на инфлацията и нейното влияние върху икономиката и цените на активите.

Тези опасения накараха много пазарни участници да насочат част от своите капитали към криптопазарите, което допълнително подкрепи тяхната цена.

Доброто представяне на дигиталните активи по време на възникналата несигурност изненада Уол Стрийт и опроверга една от основните критики, по специално насочена към биткойн, че не са претърпели период на криза и несигурност. Това беше моментът, в който все повече започна да се приема надеждността на дигиталните активи и тяхната способност да съхраняват стойност, въпреки че мнозина продължаваха да ги определят като спекулативни и силно надценени.

Последваха редица компании, включително Тесла, която инвестира 1.5 млрд. долара в биткойн, които предприеха покупки на дигитални валути и започнаха да ги приемат като средство за разплащане за техните стоки и услуги.

Тези действия на големите компании и институционални инвеститори продължиха да повишават цените на криптовалутите, които достигнаха максимални стойности в средата на април 2021 г.

Какво предизвика разпродажбите?

Криптовалутите продължават да бъдат нови и неутвърдени активи, които формират изцяло нов пазар. Това значително повишава тяхната волатилност, което се дължи на няколко основни причини:

– този клас активи все още не са достатъчно добре познати на широката публика, а голяма част от хората, които са чували за дигиталните активи, не са наясно какво точно представляват.

– тъй като пазарът е нововъзникващ, обемите все още са по-ниски, както и броят на пазарните участници, което прави пазара по-ниско ликвиден.

– една от основните характеристики на криптовалутите е, че те не са под регулациите на никоя институция, което според много инвеститори е плюс за тяхното развитие. Това е и причината, поради която всякакви регулаторни или ограничителни действия върху този пазар се приемат негативно.

– този пазар е твърде малък за големите институционални инвеститори към момента. Поради тази причина покупките или продажбите на по-големи обеми имат по-сериозно влияние върху тяхната цена.

– новините имат по-голямо влияние върху движението на цените, тъй като дигиталните активи все още не са се утвърдили на пазара, а действията на регулаторни органи могат значително да ограничат тяхната употреба.

Новините бяха причината за поскъпванията на криптопазарите през тази година, но те бяха и катализаторът за започналите разпродажби в средата на месец май тази година. На 13 май Илон Мъск, който е изпълнителен директор на Тесла, съобщи, че компанията прекратява разплащанията с биткойн за нейните продукти.

Инвеститорите приеха негативно новините, които предизвикаха разпродажби при дигиталната валута, като настроението се прехвърлиха на целия криптопазар.

Последва нова доза от негативни новини за дигиталните активи, но този път дойдоха от Китай. Втората по големина икономика вече беше ограничила голяма част от търговията и операциите с криптовалути, но предприетите нови ограничителни мерки прекратиха изцяло търговията и трансакциите с този вид активи.

Това решение беше обявено само няколко дни след изявлението на Илон Мъск и беше основната причина за последвалия срив на криптопазара, тъй като забраната на употребата на биткойн в толкова голяма икономика ограничава значително неговата употреба.

Съвсем логично възникна въпросът дали други водещи икономики ще предприемат същите действия, което предизвика паника сред инвеститорите, които побързаха да приберат реализираните печалби, а други да ограничат възникналите загуби.

Новините предизвикаха поевтиняване с 46% при биткойн, 53% при етириум и над 60% при лайткойн. Другите дигитални валути реализираха сходни загуби, което доведе до едно от най-слабите представяния за активите на криптопазара до този момент.

Какво е бъдещето на криптопазарите?

Последните събитията потвърдиха, че криптовалутите продължават да бъдат силно волатилни и високорискови инструменти, но данните показват, че тяхната употреба и приемственост от пазарните участници продължават да се увеличават през последната година.

Към момента е по-вероятно тази тенденция да се запази в бъдеще, което ще продължи да разширява криптопазара. Инвеститорите трябва да следят действията на регулаторните органи в САЩ и Европа, тъй като ще бъдат от ключово значение за бъдещето развитие и употреба на този клас активи.

Въпреки регистрираните разпродажби биткойн е по-скъп с 340% на годишна база, етириум с 1300%, а лайткойн – 370%. Тези проценти са красноречив показател за представянето на дигиталните активи, въпреки критиките към тях.

Това всъщност е причината, поради която много инвеститори видяха възможности за дългосрочни покупки в тази ситуация, докато други продаваха панически.

Търговия с криптовалути

БенчМарк предлага търговия с различни криптовалути при изключителни условия. Инструментите се предлагат като договори за разлика (CFD) в платформата MetaTrader при тесен спред купува/продава, без комисиони и цени в реално време.

Търговията с криптовалути дава възможност за реализиране на резултат както при поскъпване на цената (чрез покупки), така и при поевтиняване (чрез къси продажби) и тъй като се търгуват на марджин, могат да се сключват сделки, без да е необходимо да се заплаща цялата стойност на съответната криптовалута.

Комисиона Не
Спред От 87 USD
Минимален обем за търговия 0.01 лот
Марджин изискване Започващо от 10%
Автоматично изпълнение Да
Насрещни позиции без марджин Да
Дълги/Къси позиции Да
Ограничения при стоп/лимит Не
Търговия с експертни системи Да, без ограничение
Цени в реално време Да

 
Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

СПОДЕЛЕТЕ: