Пазарите в очакване на позитивни данни за инфлацията в САЩ

14 септември 2017 г.

Александър Божинов


Доларът поскъпна в сряда, след като данните за производствените цени надхвърлиха очакванията, а инвеститорите насочват погледите си към данните за инфлацията в четвъртък, които може да са ключови относно оформянето на изгледа за бъдещи лихвени увеличения. Доларовият индекс, който след силата на зелените пари срещу кошница от 6 валути, отбеляза покачване с 0.6% до 92.43 пункта, като преди това беше достигнато най-високото ниво за седмицата на 92.53 пункта. Индексът падна до най-ниските си нива от януари 2015-та година през изминалата седмица, но компенсира загубите заедно със завръщащият се апетит за риск на инвеститорите. Възходящото движение в сряда започна, след като данните показаха, че производствените цени са се покачили с 0.2% през август, след като се понижиха с 0.1% през юли. Този растеж е сигурен знак, че икономиката на САЩ не е изгубила скоростта си, а търсенето започва да се отразява на растежа на цените.

Доларът поскъпна и срещу еврото, валутната двойка EUR/USD отбеляза понижение от 0.68% до 1.1884 долара за евро. Поевтиняването на обменния курс на единната валута се ускори значително, след като ключовото техническо ниво на 1.1950 беше подминато. Разбира се, част от движението при двойката се базира и на очакванията на пазарните участници за силни инфлационни данни за САЩ в четвъртък. Паундът беше отслабен в следствие на прибиране на печалби от страна на инвеститорите в очакване на заседанието на АЦБ в четвъртък, на което ще бъде обновена позицията на банката относно монетарната политика. За кратко беше достигнат едногодишен връх на 1.3329 долара за паунд в сряда, но след това курсът се стабилизира и задържа около 1.3210 долара за паунд. Апетитът за риск се отрази и на представянето на долара срещу японската йена, където бе достигнато най-високото ниво от средата на август насам, отбелязано на 110.59 йени за долар.

Златото изтри натрупаните по-рано печалби и се понижи до почти 2-седмично дъно, след като доларовият индекс започна изкачването си. Единствено разпродажбите при акциите след рекордните нива, достигнати във вторник спомогнаха за ограничаване на загубите. Спот цената загуби 0.71% до 1 322.13 долара за унция, а фючърсите с доставка през декември приключиха сесията с 0.5% по-ниско, на 1 326 долар. Въпреки пониженията в цената SPRD Gold Trust, който е най-големият хедж фонд с позиции само в злато е отбелязал увеличение в активите от началото на седмицата.

Цените на петрола бяха благоприятно повлияни от доклада на Международната енергийна агенция, който твърди, че глобалното пренасищане със суров петрол започва да се свива, въпреки данните от САЩ, който показаха голямо увеличение в запасите след урагана Харви. Запасите на суров петрол на САЩ са се увеличили с 5.9 милиона барела през последната седмица при очаквано от икономистите повишение от 3.2 милиона барела. Цената на барел от сорта Brent се повиши с 88 цента в сряда и достигна 55.15 долара, а по-рано през деня беше достигната цената от 55 долара, за пръв път от април насам. Цената на лекия суров петрол сорт WTI се повиши с 2.2% и достигна 49.29 долара за барел.

Щатските борси приключиха с леки повишения в сряда, достигайки рекордни върхове, след като повишения в енергийния сектор компенсираха за загубите в технологичния сектор. Apple беше най-губещата компания за деня в измерителя Dow Jones, но това не попречи на индекса да приключи на рекордното ниво от 22 158.18 пункта, като най-много допринесе петролната компания Chevron. Енергийният сектор беше водещият в S&P500, а повишението от повече от процент изведе индекса с 0.1% по-високо, до рекордното ниво на 2 498.37 пункта. Акциите на енергийните компании бяха сериозно подпомогнати от цените на петрола, които се намират на 1-месечен връх. Технологичният индекс Nasdaq също приключи сесията на зелена територия, също отбелязвайки ново рекордно затваряне. Макар и да приключиха на рекордни нива, през по-голямата част от деня трите индекса бяха в неутрален ценови диапазон, но това се дължи на изминалите особено силни няколко дни. Настроенията на Wall Street бяха допълнително стимулирани от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който заяви, че президентската администрация ще прокара плана си за данъчни реформи преди 2018-та година.

Днешният ден е изпълнен с данни, които имат потенциала да донесат волатилност на финансовите пазари. В 14:00 часа българско време ще бъде обявено решението за основния лихвен процент на Великобритания, като преобладават очакванията, че той ще бъде запазен на сегашното равнище от 0.25%. По същото време ще бъде изнесен и доклада за монетарната политика на банката, който ще бъде зорко наблюдаван от инвеститорите относно сигнали за бъдещите действия на банката. В 15:30 часа ще бъдат оповестени данните за молбите, подадени за пръв път от безработни в САЩ през изминалата седмица. Това е надежден измерител на устойчивостта на пазара на труда, тъй като излиза всяка седмица. Очаква се поредната порция от благоприятни данни, тъй като пазарът на труда показва безпрецедентно добра форма, а очакванията на икономистите са за около 300 000 молби през седмицата. Може би основното събитие за деня ще бъдат данните за индекса на потребителските цени (CPI), които ще станат публични в 15:30 часа. Това е един от водещите, и определено най-следени измерители на инфлацията. Индексът се определя от изменението на цените на дребно в потребителска кошница от продукти. Изгледите са обнадеждаващи, а анкета на Ройтерс, проведена сред икономисти показва, че преобладаващите очаквания са за ръст от 0.3% през август или 0.2%, ако бъдат изключени по-волатилните продукти като храна и енергийни ресурси.


Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.


Виж всички фундаментални анализи