АНАЛИЗ | Какво се случи на БФБ и какво да очакваме през 2022 г.?

17.01.2022

Печалби, растящи обороти и нови компании. Така с няколко думи може да определим отминалата година на Българска фондова борса.

Въпреки че 2021 г. премина под знака на коронавируса, годината донесе по-скоро положителни емоции на инвеститорите на БФБ. Борсовият индекс SOFIX, измерващ представянето на най-ликвидните компании, поскъпна с внушителните 42% през 2021 г. и приключи годината на ниво от 635 пункта.

Оборотите пък удариха рекорд от 819 млн. лв., което представлява ръст от цели 106% спрямо отчетените 397 млн. лв. година по-рано.

На какво се дължи оптимизмът?

От една страна са антикризисните монетарни политики на водещите централните банки по света и безпрецедентното за последните десетилетия наливане на паричен ресурс в икономиките. Това в комбинация с данните за растяща инфлация и ниските лихви по банковите депозити насърчи инвеститорите да потърсят доходност от капиталовите пазари не само в развитите страни, но и в България.

Имаше и друга, локална причина за силния интерес и тя е, че инвеститорите на Българска фондова борса получиха нови възможности чрез достъп до два нови сегмента за търговия:

  • Сегментът BSE International предложи близо 200 от най-търгуваните международни акции и борсови фондове (ETF). Сред тях са технологичните гиганти Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, както и автомобилните производители VOLKSWAGEN, BMW, Daimler AG и биотехнологичните Moderna, BioNTech, Novavax. Търговията на BSE International стартира на 5 юли, като до декември оборота надхвърли 10 млн. лв.
  • Сегментът Beam за развитие на малки и средни предприятия се радва на огромен интерес и на него вече се търгуват акциите на 7 дружества. Седемте малки и средни фирми набраха общо капитал за над 25 млн. лв., като три от тях привлякоха над 5 млн. лева всяка. Това са производителят на био храни Смарт Органик АД (5 859 000 лв.), инвестиционната компания Импулс I АД (5 867 400 лв.) и компанията за карго дронове Дронамикс Кепитъл ЕАД (5 867 489 лв.).

Клиентите на БенчМарк имат достъп до всички сегменти чрез платформата BG Trader.

Какво да очакваме през 2022?

Оптимизмът на Българска фондова борса ще се запази и през 2022 г., но вероятно ще бъде малко по-умерен. В ежегодната си класация вестник „Капитал“ залага на средна прогноза за годишен ръст от 16.2% на индекса SOFIX. Ако това се случи, SOFIX ще достигне до рекордно ниво от 2008 г. насам.

Охлаждане на оптимизма може да дойде след вече планираното затягане на монетарната политика на централните банки (в т.ч. Фед и ЕЦБ) и плавното повишаване на основните лихвени проценти. В резултат на това вероятно ще видим и постепенно успокояване на инфлацията. През този период вероятно ще има и корекции.

Ако няма грешки в политиките на банките, бизнес средата следва да остане благоприятна, подпомагана от възстановяването на веригите на доставки, нормализирането на цените на енергоизточниците и отминаването на Омикрон вълната.


Вижте каква е текущата стойност на индекса SOFIX в платформата BG Trader:

Мобилна версия за Android

 

Мобилна версия за iOS

 

Ако нямате достъп до платформата или искате да ви съдействаме, за да влезете, обадете се на 02 491 26 82 или пишете в нашия Онлайн чат.