Анализ | Идва ли краят на мечия пазар при S&P 500?

02.02.2023

След достигнатото дъно в средата на октомври 2022 година, индексът S&P 500, включващ 500-те най-големи американски компании, успя да възстанови част от загубите. Гледайки дневната графика на инструмента, няма как да не забележим една интересна техническа ситуация - „златното пресичане“, което се оформи през настоящата седмица.

Какво представлява „Златно пресичане“?

графика британски паунд долар

Златното пресичане е широко използван индикатор сред пазарните участници за определяне на дългосрочните тенденции на движение на цената за даден инструмент. Базира се на пресичането на 50-дневна и 200-дневна пълзяща средна. От гледна точка на техническия анализ, много пазарни експерти определят пресичането на тези две линии като начало на ново движение.

През тази седмица видяхме пресичане на 50-дневна пълзяща средна над 200-дневната. Според някои анализатори това пресичане е ранен сигнал за обръщане на тренда и началото на ново възходящо движение.

Каква е причината за ръста при S&P 500?

От гледна точка на фундаменталния анализ, основен двигател за възстановяването при индекса бяха данните за инфлацията. През последните месеци сме свидетели на забавяне на ръста в потребителските цени в САЩ. А това от своя страна кара инвеститорите да смятат, че Федералният резерв вече е към края на цикъла на затягане на паричната политика.

Вчера (1 февруари) приключи двудневното заседание на Фед, което бе и първо за тази година. От централната банка забавиха темпа на вдигане на лихвите, повишавайки ги с 0.25% (каквито бяха и очакванията на пазарите).

По време на пресконференцията председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че предстоят още няколко вдигания с по 0.25%. Новото тук е, че централните банкери ще изместят фокуса си повече върху икономическите данни с цел да преценят как се отразяват повишенията на лихвите върху икономическата активност и нивото на заетост. А това е тънък намек, че цикълът на вдигане на лихвите наистина може да се окаже към края си.

Краткосрочни настроения на клиентите на БенчМарк

Когато говорим за краткосрочни движения обаче, очакванията по отношение на S&P 500 са за движение в посока надолу. Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 69% очакват краткосрочно понижение, а 31% - покачване.

пазарни настроения форекс

Данните са на база реално сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 15:00 ч. на 2.2.2023 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 60% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.