Анализ | Преди срещата на Фед: Повишение на лихвите днес и пауза след това?

03.05.2023

Днес приключва двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Часове преди решението на централната банка, преобладаващото мнение сред инвеститорите е, че централните банкери ще повишат с 0.25% основната лихва до диапазона 5.00-5.25% и ще сигнализират за пауза в повишенията на лихвите.

Данните ще бъдат изнесени в 21:00 ч. българско време. Според експерти пазарните участници са фокусирани не толкова върху евентуалното повишение на лихвите днес, а по-скоро върху намерението на Фед да постави на пауза лихвените промени за известно време.

„Според нас към момента пазарите калкулират 0.25% вдигане на лихвите и пауза в лихвените повишения след това“, коментират анализатори на Morgan Stanley. “Повишение от 0.25% не само ще отбележи най-високото ниво на основната лихва от 2007 г. насам, но и ще достигне пиковото равнище на лихвите, прогнозирано от членовете на FOMC през март”, допълват още експертите на инвестиционната банка.

Как ще реагира EUR/USD след заседанието?

Анализатори на финансовата група на ING прогнозират, че днешното изявление на Федералния резерв няма да повлияе драматично на най-търгуваната валутна двойка. Според тях евентуално повишение от 0.25%  няма да е достатъчно да отслаби долара и да провокира ръст. Дори да има коментари в посока на скорошно допълнително вдигане на лихвите, това също няма да повлияе значително на цената.

„Като цяло, прогнозата ни за двойката е, че цената ще се задържи в зоната около 1.10 с тенденция за леко низходящо движение, особено с оглед на предстоящото решение за лихвите и на Европейската централна банка, което ще видим в четвъртък“, коментират анализаторите на ING.

Изненади може да има, ако действията на Фед се разминат с предварителните очаквания на пазара, понеже вдигането с 0.25% вече е отразено в цената на EUR/USD. Каквото и да се случи довечера, пазарните участници трябва да са внимателни, понеже традиционно новините за лихвените проценти носят волатилност и по-резки колебания.

Краткосрочни очаквания на клиентите на БенчМарк за двойката EURUSD

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 77% очакват краткосрочно поевтиняване на EUR/USD, докато 23% смятат, че еврото e по-вероятно да поскъпне.

пазарни настроения търговия с петрол

Данните са на база реален брой сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 12:00 ч. на 3.5.2023 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.