Анализ | HSBC очакват поскъпването на долара да продължи

15.09.2023

В средата на месец юли доларът достигна най-ниското си ниво спрямо еврото и паунда от началото на 2022 година. От тогава насам щатската валута се върна на пътя към растежа. На този фон пазарните стратези на HSBC прогнозират, че поскъпването ще продължи и през следващите месеци.

Всъщност HSBC е втората голяма инвестиционна банка, която сигнализира, че възходящия тренд на еврото и паунда спрямо зелените пари се е изчерпало. Преди две седмици oт Barclays заявиха, че вече са “по-малко обнадеждени” по отношение на представянето на британската валута.

Двете институции бяха бичо настроени и към еврото, и към паунда. Според Пол Макел, който е глобален ръководител на отдела за валутни изследвания на HSBC, “доминацията на долара се завръща, като силното му представяне може да се задържи за дълго”.

HSBC бяха сред първите, които отразиха положителните перспективи пред паунда. В края на 2022 година стратезите на инвестиционната банка сигнализираха за потенциалното поскъпване на лирата през настоящата година. “Още през ноември 2022 коментирахме, че очакваме възходящо движение при еврото и паунда. Към днешна дата обаче смятаме, че ралито се е изчерпало. Поради това през следващите месеци може да видим поевтиняване на двете валути”, заяви Макел в съобщение до клиентите на банката в началото на този месец.

Според HSBC потребителското доверие в Обединеното кралство и еврозоната намалява сериозно. А в голям процент от случаите това предхожда влошаване на макроикономическите резултати. На тази база Макел заявява, че е “трудно да се види потенциал за поскъпване на лирата и еврото”.

Според анализаторите на банката бизнес нагласите във Великобритания и еврозоната са се влошили сериозно, като някога устойчивият сектор на услугите се задъхва и има “малко причини да бъдем оптимисти за скорошно възстановяване”. Що се отнася до Обединеното кралство, Макел отбелязва, че жилищната активност е в застой, като броят на одобрените нови ипотечни кредити се задържа на нивата от периода след финансовата криза, а цените на жилищата също спадат с най-бързия си темп от тогава.

Междувременно се очаква доларът да се представи по-добре благодарение на устойчивите макроикономически данни от САЩ, които увеличават шанса за т.нар. “меко приземяване” на икономиката. От HSBC прогнозират, че до средата на 2024 г. двойката EUR/USD ще се понижи до 1.02.

По отношение на GBP/USD прогнозата е за курс от 1.18.

“На тази база EUR/GBP вероятно ще се движи в широк ценови диапазон, тъй като европейската и британската икономика са изправени пред сходни влошаващи се вътрешни фактори”, заяви Макел. Прогнозата на HSBC е, че през следващите месеци двойката ще се задържи на сегашните нива.

Какви са прогнозите на Barclays?

"Не сме толкова обнадеждени за паунда", казва Темистоклис Фиотакис, анализатор в Barclays, според когото потребителското търсене изглежда отслабва, а пазарът на труда може би най-накрая се охлажда.

Въпреки това прогнозите на Barclays разкриват, че е малко вероятно да се стигне до сериозен срив в стойността на паунда. Според тях двойката EUR/GBP ще достигне 0.86 в края на настоящата година. През първото тримесечие на 2024 година очакванията са за курс от 0.87, който да се задържи до края на третото тримесечие.

По отношение на двойката GBP/USD от Barclays прогнозират цена от 1.26 в края на настоящата година. За първото, второто и третото тримесечие на 2024 пазарните стратези очакват курс съответно от 1.24, 1.25 и 1.26.

Краткосрочни очаквания на клиентите на БенчМарк за двойката EURUSD

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 51% очакват краткосрочно поскъпване при двойката, докато 49% смятат, че понижение е по-вероятно.

пазарни настроения търговия с петрол

Данните са на база реален брой сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 11:30 ч. на 18.9.2023 г.

Краткосрочни очаквания на клиентите на БенчМарк за двойката GBPUSD

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 51% очакват краткосрочно поскъпване при двойката, докато 49% смятат, че понижение е по-вероятно.

Данните са на база реален брой сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 11:30 ч. на 18.9.2023 г.

Още анализи и пазарни статистики

Разгледайте новата секция АнализиPRO след вход в Портала за реални клиенти.
графика търговия с SP500

Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.