Анализ | Инвестиционни банки повишават прогнозите си за петрола

05.10.2023

През последните три месеца цената на петрола реализира сериозен ръст. „Черното злато” поскъпна с близо 20% от юни насам, подкрепено от новината, че Саудитска Арабия и Русия ще удължат ограниченията в добивите до края на годината. По-силните от очакваното икономически данни от САЩ също тласнаха нагоре цените. В последния си месечен доклад от ОПЕК прогнозират, че дефицита на петрол през последното тримесечие на настоящата година ще надхвърли 3 млн. барела.

На този фон две от водещите инвестиционни банки – Goldman Sachs и JP Morgan, ревизираха във възходяща посока прогнозите си за петролните цени.

прогнози валути

Goldman Sachs очаква цена на петрола от $100 за барел

Пазарните стратези на банката повишиха 12-месечната си прогноза за цената на сорта Брент от 93 на 100 долара за барел. Въпреки повишението на целевата цена анализаторите на банката смятат, че по-голямата част от ралито на петрола се е изчерпало.

“Значително по-ниското предлагане от страна на ОПЕК в комбинация с по-високото търсене успяват да компенсират увеличеното предлагане на петролна продукция от страна на САЩ”, посочват в съобщение до клиентите си Goldman Sachs.

Според инвестиционната банка Саудитска Арабия ще започне разхлабване на производствените ограничения едва през второто тримесечие на 2024 година. Но другите съкращения от страна на ОПЕК+ вероятно ще останат в сила през цялата 2024 година.

Въпреки това експертите на банката смятат, че цената на сорта Брент трудно ще надхвърли 105 долара за барел, тъй като предлагането извън ОПЕК се увеличава, а високите цени и опасенията от рецесия оказват натиск върху цената.

От JP Morgan смятат, че петролната цена може да нарасне до $150

Според Кристиян Малек, който е ръководител на отдела за енергийни проучвания в JP Morgan за Европа, Близкия Изток и Африка, ръстовете на петролните пазари ще продължат. Малек дори отива по-далеч, заявявайки че сорт Брент може да достигне цена от 150 долара за барел до 2026 година.

Екипът на Малек е на мнение, че два са основните фактори, които ще тласнат петролните пазари до тези нива: ограничените добиви от страна на ОПЕК+, както и стремежът на света да се откаже от изкопаемите горива.

Според Малек през 2024 година сорт Брент ще се търгува между 90 и 110 долара с потенциал за още по-голям ръст през 2025. Според него липсата на достатъчно инвестиции в нови находища, както и ограниченията в добивите ще са основни катализатори за цените.

Според JPMorgan дисбалансът между търсенето и предлагането в световен мащаб ще достигне 1.1 млн. барела дневно през 2025 г., а през 2030 г. ще нарасне до 7.1 млн. барела дневно, тъй като голямото търсене ще продължи да изпреварва ограниченото предлагане.

Краткосрочни очаквания на клиентите на БенчМарк за представянето на петрола

Диаграмата на пазарните настроения на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 39% от клиентите очакват краткосрочно поскъпване на петрола, докато 61% смятат спада за по-вероятен.

прогнози валути

Още анализи и пазарни статистики

Разгледайте новата секция АнализиPRO след вход в Портала за реални клиенти.
графика търговия с SP500

Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.