Няма балон на пазара на акции, това е “новото нормално” - Здравко Пиринлиев в „Какво могат парите“

12.10.2023

Материалът е публикуван в сайта на "Dir.bg" - инвестиционният анализатор от БенчМарк Финанс Здравко Пиринлиев в студиото на подкаста "Какво могат парите".

 

Изминалите 10 години на ниски лихвени нива в икономиката дадоха сериозен тласък на пазарите на акции. Дали ще бъдем свидетели на спукването на нов балон? Всичко изглежда прекалено скъпо, но има стабилен фундамент движението нагоре да продължи и по-скоро това са новите реалности, в които анализаторите трябва да адаптират своите очаквания. Това сподели инвестиционният анализатор от БенчМарк Финанс Здравко Пиринлиев в студиото на подкаста "Какво могат парите".

Експертът определи като исторически шанс високата доходност по облигациите в момента в резултат от вдигането на лихвите от страна на централните банки. Той коментира също инвестициите в технологии за изкуствен интелект. Поскъпванията при акциите на големите технологични компании от началото на годината са до голяма степен продиктувани именно от това, смята Пиринлиев и допълва, че AI има потенциала да се превърне в "новото голямо нещо" за бъдещето на икономиките.

Какво да очакваме за пазарите на акции, добра инвестиция ли е златото и как да разпределим своя инвестиционен портфейл. Вижте останалите прогнози на анализатора във видео епизода.

Кои класове активи се очаква да се представят добре през следващите 12 месеца ще бъде и централна тема на предстоящата конференция за финанси и инвестиции, която БенчМарк Финанс и Investclub организират: "Тайните, пропастите и възможностите на пазара през 2024 и отвъд".

Конференцията е по повод 20-годишнината на инвестиционния посредник и ще се състои на 20 октомври в Интер Експо Център в София. Здравко Пиринлиев сподели, че събитието има амбицията да събере на едно място ключови инвеститори, икономисти и финансови експерти, за да коментират бъдещето на различните сектори и активи - акции, валути, имоти, суровини, крипто инструменти.

Форумът изисква предварителна регистрация, като освен на живо ще може да бъде проследен и онлайн.

 

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.