Анализ | Morgan Stanley повиши прогнозата си за цената на петрола

27.03.2024

До момента март се оказва доста силен за цените на петрола. “Черното злато” успя да поскъпне до над 80 долара за барел – нива, които за последно видяхме в началото на ноември 2023 г. Притесненията на инвеститорите по отношение на предлагането в комбинация с продължаващата криза в Близкия изток и Червено море внасят високо ниво на несигурност на петролните пазари. Скорошните нападения от украинска страна срещу петролни рафинерии в западната част на Русия също породиха страхове относно бъдещото предлагане.

Bitcoin

Поглеждайки към данните за запасите в САЩ, може да видим, че през последните две седмици нивото на запасите отчита спад. През миналата седмица петролните запаси в най-голямата икономика са намалели с 1.5 млн. барела. Според някои анализатори, спадовете в равнището на запасите в САЩ е сигнал за намаляване на предлагането. А това пък от своя страна е бичи сигнал за енергийните цени.

С оглед на тези събития пазарните стратези на Morgan Stanley повишиха прогнозата си за цената на сорт Брент. Инвестиционната банка ревизира целевата си прогноза с 10 долара до 90 долара за барел за третото тримесечие на 2024 г.

По отношение на доставките, от банката понижиха прогнозата си като сега очакванията са страните от ОПЕК+ да доставят с 0.2 до 0.3 млн. барела по-малко през второто и третото тримесечие на 2024 г.

Стратезите на Morgan Stanley ревизираха прогнозата си за първото тримесечие за цената на Брент от 82.50 на 85 долара за барел, за второто от 82.50 на 87.50 долара. А за четвъртото очакванията са коригирани до 85 долара спрямо предишната цел от 80 долара.

Брент започна търговията тази седмица на нивата около 85 долара. Цените бяха подкрепени от събитията, свързани с войната в Украйна. От началото на годината Украйна засили атаките си срещу руската петролна инфраструктура, нанасяйки удари по петролни рафинерии в западната част на страната.

"Тези атаки вероятно означават, че все още може да се наложи да се намали производството на петролна продукция. В резултат на това, в съчетание с ангажимента на ОПЕК+, ние намалихме прогнозата си за производството на петрол в Русия през второто и третото тримесечие на тази година с 0.2 млн. барела дневно", казват анализаторите на банката.

По-рано този месец членовете на ОПЕК+, начело със Саудитска Арабия и Русия, се споразумяха да удължат доброволното съкращаване на добивите на петрол с 2.2 млн. барела дневно и през второто тримесечие.

Morgan Stanley все още прогнозира, че търсенето на петрол ще се увеличи с 1.5 млн. барела дневно през 2024 г. А това е малко над историческия тренд на растеж, движен основно от самолетното гориво и петролните продукти. А в регионален план - от търсенето на Китай и Индия.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.