Анализ | Ще достигне ли златото 2500 долара?

09.04.2024

През последните седмици златото успя на няколко пъти да достигне нов исторически връх. На този фон инвеститорите си задават въпроса дали възходящото движение при метала има потенциала да продължи или предстои корекция. Според някои анализатори благородният метал е доста вероятно да продължи с възходящия си тренд.

В края на миналата седмица цената фючърсите на метала достигна нивата от малко над 2370 долара за тройунция. Ралито бе подкрепено от очакванията на пазарните участници, че Федералния резерв на САЩ няма да бърза с намалението на лихвите. А това е в разрез с очакванията, които пазарите имаха в края на миналата и началото на настоящата година, когато инвеститорите очакваха серия от лихвени намаления през 2024.

Gold

Продължаващото геополитическо напрежение в Близкия изток, войната в Украйна в комбинация с опустошителното земетресение в Тайван, стимулираха търсенето на активи убежища, каквито са златото и другите благородни метали.

Жълтият метал получи допълнителна подкрепа и от понижението при долара. Американската валута отстъпи до едномесечно дъно на фона на сигналите от представители на Фед, които заявиха, че централната банка ще намали лихвите по-късно през годината. Липсата на яснота за времето обаче внася доза несигурност сред пазарните участници.

"Цената на златото реагира положително на нарастващите шансове за преминаване на Фед от затягане към разхлабване на паричната политика", коментира ситуацията Имару Казанова, експерт благородни метали във VanEck. "В исторически план златото се е представяло добре в периоди на висока инфлация. Ако прогнозите за инфлацията останат над целта на Фед мисля, че това ще бъде добре за метала", допълни той.

Разбира се, друг силен фактор, подкрепящ цените са покупките на централните банки. Според оценки на експерти през 2023 година 20% от търсенето на злато е формирано именно от централните банки, които повишиха покупките си.

Прогнози за цените през 2024

Според Имару Казанова, не е изключено възходящия тренд при златото да продължи и да видим тест на нивото от 2500 долара за тройунция.

"През последните години подобни възходящи движения често са последвани от периоди на консолидация около установеното по-високо ниво. След това металът се търгува известно време в рейндж, докато не се появи нов катализатор, който да доведе до още по-високи цени", добави той.

Анализаторите на Bank of America Securities имат сходна прогноза, като според тях жълтия метал ще достигне нивата от 2400 долара през тази година.

Според стратезите на инвестиционната банка, поскъпването на благородните метали и в частност на златото са резултат от опасенията на инвеститорите относно посоката, в която ще се движи паричната политика на Федералния резерв.

Освен това нетните покупки на злато от страна на водещите централни банки са достигнали 1037 тона през 2023 година. Това е сериозно увеличение, тъй като до 2022 г. средногодишните обеми са възлизали на около 500 тона.

Според доста анализатори тенденцията през следващите години вероятно ще се запази. А това има потенциала да продължи да стимулира цените.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.