Анализ | Ще реагират ли пазарите на изборите във Великобритания?

29.05.2024

Британският премиер Риши Сунак успя да изненада всички, насрочвайки изборите в страната за 4 юли, а не за есента, както бяха очакванията. На тази база основният въпрос е доколко ще повлияят изборите в страната на пазарите. През последните няколко години инвеститорите свикнаха с политическите турбуленции в Обединеното кралство. Именно поради това някои пазарни експерти посочват няколко причини, поради които изборите във Великобритания вероятно няма да донесат сериозна волатилност на пазарите.

Лейбъристите се очаква да спечелят с убедителна преднина

Последните социологически проучвания показват, че Лейбъристката партия в страната има преднина от почти 20 процентни пункта пред Консервативната. Поради това изглежда, че изненада е малко вероятна въпреки подобрението в някои от икономическите индикатори, които са налице през последните седмици.

Миналата седмица бяха публикувани данните за инфлацията в страната. На годишна база CPI индексът се забави до 2.3%, доближавайки се до целевото ниво от 2%, към което се стреми Bank of England. Още преди да излязат инфлационните данни стана ясно, че сметките за електроенергия на британските домакинства са с близо една пета под пиковите стойности.

Цените на храните също се повишават по-бавно през последните няколко месеца. От миналата есен досега управляващите в страната коригираха в низходяща посока данъците. Въпреки това преднината на Лейбъристката партия продължава да се увеличава.

И все пак не е невъзможно нагласите да се променят. Пример за това е неуспешната кампания на Тереза Мей през 2017 година. При положение обаче, че лейбъристите в момента имат такава сериозна преднина, по-вероятно е да предприемат някакъв защитен подход, който да им осигури запазване на преднината.

Brexit не е фактор

Една от съществените разлики между предстоящия вот и този от 2019 година е в това, че сега няма да са налице сериозни последици за отношенията на Обединеното кралство с ЕС. През 2019 година въпросите около уреждането на отношенията на страната с ЕС все още не бяха уредени. И това се използваше активно и от двете политически партии. През последните няколко години обаче двустранните връзки бяха уредени. Поради това консерваторите няма да могат да разчитат на този лост за печелене на гласове.

Не се очаква промяна във фискалната политика

Друг фактор, който говори за потенциално ниска волатилност около изборите е и факта, че нито лейбъристите, нито консерваторите дават сигнал за промяна във фискалната политика на страната. Споменът от малката бюджетна криза през 2022 година все още е жив, поради което политиците и от двете партии не са склонни да предприемат промени. И двете партии дадоха заявка, че ще се придържат към действащите фискални правила, които са под контрола на независимата Служба за бюджетна отговорност.

Резултатът от изборите няма да повлияе на решенията на Bank of England

Според голяма част от пазарните експерти, изборите не се очаква да повлияят върху бъдещите решения на Английската централна банка за лихвите. Спадът при CPI индекса, който видяхме миналата седмица говори, че централните банкери вероятно са близо до момента, в който ще предприемат първото понижение. За момента очакванията са това да се случи през август. Едва около 10% от пазарните участници очакват намаление през юни.

Изборите вероятно ще създадат шум на пазарите, за посока е малко вероятно

Според анализатори, изборите във Великобритания вероятно ще предизвикат шум на пазарите, но е малко вероятно да дадат начало на нов тренд. Новините, свързани с плановете за бъдещите икономически и политически отношения с ЕС, имат потенциала да доведат до краткосрочни движения при паунда. А с потенциал за оказване на най-голямо влияние може да се окажат новините за евентуален референдум в Шотландия.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.