Инвестиционен посредник – Как да изберем посредник?

инвестиционен посредник

За да започнете да търгувате на финансовите пазари, имате нужда от надежден инвестиционен посредник. Чрез Вашия инвестиционен посредник ще можете да сключвате сделки с акции, валути, борсови индекси, злато, петрол и редица други финансови инструменти.

Защо имате нужда от инвестиционен посредник? За да имате достъп до финансовите пазари, Вашият инвестиционен посредник ще Ви предостави онлайн платформа за търговия. В нея ще виждате депозираните от Вас пари и ще може да купувате и продавате 24 часа в денонощието. Вие решавате какво и как ще търгувате, но може да се обръщате към Вашия инвестиционен посредник за всякакви въпроси, когато имате нужда от помощ.

Как да изберем инвестиционен посредник?

Когато избирате най-добрия инвестиционен посредник за Вас, трябва да имате предвид редица критерии.

 • Регулация и репутация

  Инвестициите и търговията на финансовите пазари по целия свят се извършват единствено чрез лицензирани дружества. Те получават лиценз за тази дейност и са наблюдавани от надзорен орган. В България националният компетентен орган е Комисията за финансов надзор (КФН). При инвестиционни посредници, които са регистрирани и регулирани извън България и ЕС, нямате гаранция за Вашите средства.

 • Сигурност и съхранение на Вашите пари

  Активите на инвеститорите, които са клиенти на лицензирани в България инвестиционни посредници, са защитени до 90%, и до 40 000 лв. чрез Фонда за компенсиране на инвеститорите.

 • Ниски разходи за търговия

  Най-логично е да изберете инвестиционен посредник, който предлага тесни спредове, но трябва да се внимава за различни маркетингови техники. По-ниският спред, обявен от посредниците на техните сайтове, не означава непременно, че ще търгувате постоянно при този спред. Също така, понякога има и комисиони по сделките. Лихвеният суап е друг разход, който също трябва да се вземе предвид.

 • Бързина на изпълнение на сделките

  Тесните спредове и ниските разходи са нищо без моменталното изпълнение на сделките. Сделката трябва да се изпълни в момента, в който клиентът натисне бутона за покупка или продажба. В противен случай забавянето може да доведе до изпълнение на сделката на по-лоша цена за клиента.

 • Сигурни платформи за търговия

  Онлайн платформата, с която търгувате, трябва да Ви е удобна и да отговаря на Вашите нужди. Насочете се към най-утвърдените и използвани световни платформи за търговия. Такава платформа например е платформата MetaTrader 5.

 • Лесно теглене и внасяне на средства

  Процедурата за внос и теглене на парични средства трябва да е максимално бърза и евтина. Най-добре е инвестиционния посредник, който изберете, да няма изискване за минимален първоначален депозит.

 • Разнообразни финансови инструменти

  Не е препоръчително да търгувате с десетки финансови инструменти едновременно, но е добре Вашият инвестиционен посредник да предлага достатъчен избор от различни класове финансови инструменти.

 • Качествено клиентско обслужване

  Изберете инвестиционен посредник, който е ангажиран към Вашите въпроси. Проверете също, дали ще Ви отговорят бързо и дали ще бъде на български език. При много брокери клиентското обслужване е оставено на чат роботи и директен разговор със служител е почти невъзможен.

 • Редовни обучения и анализи

  Някои инвестиционни посредници предлагат обучения на своите клиенти или пазарни анализи. Това е важно за начинаещите участници, за да навлязат по-лесно в терминологията и за да се научат да търгуват по-ефективно.

Как да разпознем посредници измамници?

Най-сигурният начин за разпознаване е като се провери регулацията и лиценза на инвестиционния посредник. Възможно е да получите обаждане по телефона или предложение за инвестиция от нелицензиран инвестиционен посредник, който дори може да Ви покаже фалшив лиценз. Лицензът може да се провери при Комисията за финансов надзор на телефон 0800 40 444 или на техния сайт.

Ако Ви се обаждат по телефона и Ви обещават доходност от 50%–100% за кратък период, без да обясняват рисковете на финансовите пазари, това е сигнал за наличие на измама, тъй като това не са реалистични резултати. Лицензираният инвестиционен посредник винаги обяснява, че няма гаранция за печалба.

Сключване на договор с инвестиционен посредник

Когато сключвате договор с лицензиран инвестиционен посредник, проверете, дали името му в договора съвпада напълно с името на посредника в регистрите на комисията.

Възможно е мнимите инвестиционнни посредници неправомерно да изпратят договор от името на лицензиран посредник. Затова проверявайте и банковите сметки, по които депозирате, дали са на името на дружеството, което е притежател на лиценза.

Защо клиентите избират БенчМарк?

 • Пазарен лидер – през последните 20 години БенчМарк Финанс е водещ инвестиционен посредник на българския пазар, лицензиран от Комисия за финансов надзор от 2003 г.
 • Награди и признания – БенчМарк Финанс е носител на десетки награди. Дружеството получава ежегодно награди от Българска фондова борса и други институции.
 • Ниски разходи – реалните разходи за клиента са едни от най-ниските не само в България, но и в Европейския съюз.
 • Моментално изпълнение на сделките – сделките се изпълняват на момента, без никакво забавяне.
 • Голям избор на финансови инструменти – клиентите на БенчМарк Финанс могат да инвестират и търгуват със стотици финансови инструменти.
 • Световно утвърдени платформи – онлайн платформата MetaTrader на БенчМарк Финанс, чрез която клиентите сключват сделки на финансовите пазари, е лесна за работа дори за непрофесионалисти. Носител е на десетки награди и е призната от инвеститори в цял свят.
 • Без такси за депозит и теглене – БенчМарк Финанс е сред малкото инвестиционни посредници на пазара без никакви такси за депозиране и теглене на суми от сметките за търговия. Няма изисквания за минимален първоначален депозит.
 • Денонощно клиентско обслужване – нашият екип от специалисти е на разположение 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата.
 • Анализи и обучения – клиентите получават редовни пазарни анализи. БенчМарк предоставя също безплатни практически обучения и индивидуални консултации.

Откъде да започна?

Демо сметката е подходяща първа стъпка за начинаещи. Парите в демо сметката са виртуални и чрез нея клиентът може да се учи да инвестира без риск да загуби истински пари. Всичко друго в демо сметката отговаря на търговията в реални пазарни условия.

Чрез демо сметката може да тествате търговията на финансовите пазари. След което, ако решите, може да откриете реална сметка с истински пари.

Ако имате допълнителни въпроси, потърсете ни на телефон 02 962 57 95.

Още по темата инвестиционен посредник:

Информация за Инвестиционен посредник БенчМарк Финанс АД

Безплатно обучение „Стани успешен трейдър“

 
Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

СПОДЕЛЕТЕ: