Уорън Бъфет: Принципи, Съвети, Инвестиции

Уорън Бъфет Инвеститор

Уорън Бъфет е американски бизнес магнат, инвеститор и филантроп. Считан е за един от най-успешните и влиятелни инвеститори на финансовите пазари. Роден е на 30 август 1930 г. в град Омаха, Небраска и често е наричан „Оракулът от Омаха“ поради неговия инвестиционен нюх.

Бъфет е известен със своята дългосрочна инвестиционна стратегия и принципи за инвестиране в стойност. Той търси подценени компании със силен фундамент и харесва да държи инвестициите си доста дълго време – често десетилетия. Подходът му го е превърнал в един от най-богатите хора и икона за инвеститорите по цял свят.

В тази статия ще научите:

Средно време за прочитане: около 10 минути

Историята на Уорън Бъфет

Бъфет показва своя предприемачески нюх от малък. Закупува първите си акции, когато е на 11 години. Докато връстниците му играят, той избира да прави пари и да инвестира в няколко бизнеса.

Уорън е роден в семейството на Лейла и конгресмена Хауърд Бъфет. Баща му е и собственик на малка брокерска къща, която е много привлекателна за младия Уорън. Той прекарва дълги часове в слушане на разговорите на инвеститорите и трескавата им работа, което в крайна сметка го привлича към света на инвестициите.

Уорън е искал да се присъедини към семейния бизнес веднага след завършване на училище, но баща му настоява да продължи с образованието си. В Columbia Business School се запознава със своите ментори Бенджамин Греъм и Дейвид Дод – и двамата вече са реномирани инвеститори по това време. Те остават приятели за цял живот. И двамата мъже оказват огромно влияние върху младия Уорън.

Греъм е наричан „Декана на Уолстрийт“. Той е пионер в концепцията за инвестиране в стойност (т.нар. value investing), която формира инвестиционната философия на Бъфет. По-късно Бъфет казва в интервю, че посещаването на уроците на Греъм по анализ и книгата му „Интелигентният инвеститор“ са изиграли значителна роля във формирането му като инвеститор.

Компанията на Уорън Бъфет „Бъркшир Хатауей“

„Бъркшир Хатауей“ (на англ. Berkshire Hathaway) е една от най-големите компании в света, чиито акции са силно желани от инвеститорите по цял сят. Уорън Бъфет придобива компанията в средата на 60-те години. По това време Бъркшър е текстилна компания.

Постепенно Бъфет разширява бизнеса към застрахователната индустрия, придобива дялове в GEICO, Duracell, Fruit of the Loom. Днес Бъркшир има дялове в редица водещи компании като Apple, Coca Cola, Bank of America и други.

В момента една акция на „Бъркшир Хатауей“ струва над $500 000. Няма друга такава компания с толкова висока цена за една акция. Бъркшир е уникална компания и по друг показател. От създаването си до момента нейните акции поскъпват средно с около 20% годишно.

Каква е инвестиционната философия на Бъфет?

Философията на Уорън Бъфет за инвестиране в 8 стъпки:

Голяма част от инвестиционния процес на Бъфет не е публичен, така че не знаем как точно той изследва инвестициите си. Но ето някои от неговите най-важни инвестиционни принципи, които може да включите в собствените си инвестиционни стратегии:

1. Използвайте ценови буфер

Използването на „ценови буфер“ е крайъгълен камък на инвестиционната философия на Бъфет. Тази фраза идва от английското „margin of safety”. Например, ако една акция се търгува за $10, но според Вас тя струва $12, тогава има $2 ценови буфер. Прилагането на ценови буфер към оценката на компанията, която правите, помага да се предпазите от загуба на пари.

Целта на Бъфет винаги е била да плаща по-малко от реалната стойност на компанията. Или както казва той: „Твърде високата покупна цена за акциите на една отлична компания може да отмени ефекта от последващо десетилетие на благоприятно бизнес развитие”.

2. Съсредоточете се върху качеството

Уорън Бъфет не инвестира в слаби компании. Обикновено няма да го видите да купува затруднени бизнеси, независимо колко евтини стават техните акции. Един от най-добрите цитати на Бъфет е следният: „Много по-добре е да купите чудесна компания на не толкова добра цена, отколкото не толкова добра компания на чудесна цена“.

3. Не следвайте тълпата

Не купувайте определени акции само защото всички го правят. Най-добрият начин да инвестирате е да игнорирате тълпата и сами да се съсредоточите върху намирането на стойност.

„Най-важното качество за един инвеститор е темпераментът, а не интелектът. Имате нужда от темперамент, който нито извлича голямо удоволствие от това, че сте с тълпата, нито срещу нея“.

4. Не се страхувайте от пазарни сривове и корекции

Очевидната цел на инвестирането в акции е да купувате евтино и да продавате скъпо, но човешката природа може да ни принуди да направим точно обратното. Когато видим всички наши приятели да правят пари, тогава чувстваме, че и ние трябва да се опитаме. И когато фондовите пазари се сринат, нашата природа е да се измъкнем преди цените да паднат още повече.

Бъфет обича, когато цените на акциите падат, тъй като това създава възможности за покупка „на промоция“. Ако пазарувате в любимия си магазин и изведнъж научите, че цените в целия магазин са с 20% по-ниски, бихте ли се паникьосали и избягали? Разбира се, че не. Бъфет приветства отстъпките за любимите си акции и казва: „Възможностите идват рядко. Когато вали златен дъжд, пригответе кофата, а не напръстника“.

5. Подхождайте към инвестициите си дългосрочно

„Ако не сте готови да притежавате дадена акция в продължение на 10 години, не си и помисляйте да я притежавате в продължение на 10 минути.“

Това е много добър цитат на Бъфет, който показва, че той никога не избира акции само защото смята, че цените им ще се повишат тази седмица, този месец или дори тази година. Бъфет купува акции, защото иска да притежава тези бизнеси завинаги.

6. Не се страхувайте да продавате, ако сценарият се промени

Известен цитат на Уорън Бъфет, когато го попитали за инвестиция, от която излиза на загуба, е, че: „Най-важното нещо, което трябва да направите, ако се окажете в дупка, е да спрете да копаете“.

Въпреки че със сигурност иска да притежава всяка акция, която купи завинаги, реалността е, че перспективите се променят. Бъфет купува голяма позиция в ипотечната агенция Freddie Mac но забелязва, че ръководството е започнало да поема ненужни рискове с капитала на компанията и решава да продаде. Когато удари финансовата криза от 2008 г., стана ясно, че Бъфет е направил разумен ход.

7. Разбиране на натрупването

Уорън Бъфет е може би най-добрият пример за силата на дългосрочното натрупване. Бъфет използва сложната лихва, реинвестирането на дивиденти и силата на постоянното реинвестиране на оперативния паричен поток, генериран от бизнеса на Бъркшир, в своя полза.

Колко мощно е това? Откакто Бъфет пое управлението през 1964 г., Бъркшир има средна годишна възвръщаемост от около 20% в сравнение с 10% за индекса S&P 500. Това може да не звучи впечатляващо, докато не осъзнаете, че с течение на времето това е довело до 3 641 613% обща печалба за акционерите спрямо едва 30 209% за инвеститорите в S&P 500.

8. Изследване и размисъл.

Често инвеститорите се изненадват, когато научават, че Уорън Бъфет прекарва по-голямата част от времето си в седене насаме, четене или в бездействие. Той е цитиран да казва: „Настоявам почти всеки ден да отделям много време, за да седя и да мисля“.

Бъфет гледа на знанието като нещо, което се натрупва с времето, и смята, че голяма част от успеха му може да се дължи на натрупването на възможно най-много инвестиционни знания.

В кои акции инвестира Уорън Бъфет?

Портфейлът от акции на компанията „Бъркшир Хатауей“ на Уорън Бъфет е на стойност стотици милиарди долари. Повечето от акциите са подбрани от самия Бъфет. Въпреки че портфейлът на Бъркшир съдържа около 50 различни позиции в акции, почти три четвърти от стойността на портфейла е концентрирана само в пет акции.

Ето повече информация за всяка от тези водещи позиции:

General Motors0.4%

Компания Дял
Apple 49.4%
Bank Of America 8.8%
American Express 7.5%
Coca Cola 6.7%
Chevron 5.7%
Occidental Petroleum 3.7%
Kraft Heinz 3.2%
Moody’s 2.5%
Activision Blizzard 1.3%
HP 1.1%
DaVita 1.1%
ViacomCBS 0.8%
Verisign 0.8%
Citigroup 0.7%
Kroger 0.8%
Visa 0.4%
Mastercard 0.4%
Amazon 0.4%

5 много важни съвета от „Оракула от Омаха“

Спестявайте редовно и първо плащайте на себе си

Както е казал Уорън Бъфет: „Не спестявайте това, което е останало след харченето, а харчете това, което е останало след спестяването“. Уорън силно вярва, че хората трябва да плащат първо на себе си. В противен случай е лесно да платите на всички останали и да забравите за спестяването.

Живейте под възможностите си

Въпреки че притежава над 70 милиарда долара, Уорън Бъфет все още живее в същата къща, която е купил в Омаха, Небраска, за 31 500 долара през 1958 г. Така че следващия път, когато получите повишение или бонус, не увеличавайте стандарта си на живот. В противен случай това просто ще компенсира повишението. Ако започнете да печелите повече, но да харчите повече, ще се върнете в същото положение като преди.

Научете се да печелите пасивни доходи

Обичаме този цитат от Бъфет: „Ако не намерите начин да печелите пари, докато спите, ще работите, докато умрете“. Невинаги можете да разменяте времето си за пари. Трябва да създадете пасивни потоци от доходи, които да Ви помогнат да диверсифицирате и увеличите доходите си.

Диверсифицирайте инвестициите си

Инвестирайте в индекса S&P 500. Избирайки да инвестирате в S&P 500, вие купувате борсов фонд, който притежава дялове от всички най-големи 500 компании в САЩ. Притежавайки една акция, вие притежавате част от всяка компания.

Както Бъфет каза в интервю за CNBC: Купувайте регулярно S&P 500. Мисля, че това е нещото, което има най-голям практически смисъл“.

Намерете своята страст

Бъфет вярва, че трябва да откриете своята страст. Той казва, че още на осемгодишна възраст е знаел, че иска да стане инвеститор. Повече от седем десетилетия по-късно той все още е запален по това, което прави всеки ден.

Както казва той: „Без страст нямате енергия. Без енергия нямате нищо“.Страстта е причината Уорън Бъфет да е на 93 години и да продължава да работи всеки ден. За него това не е работа, защото той обича това, което прави, и ще го прави завинаги.

Как да инвестирате като Уорън Бъфет ?

Средната годишна доходност на „Бъркшир Хатауей“ от 20% годишно е впечатляваща. Логично е да се запитате, как може и Вие да се доближите до нещо подобно.

Разбира се, трябва да имате предвид и рисковете, понеже не всяка година компанията е била на печалба. През 2008 г. например Бъркшир губи 31% от стойността си. Инвестирането не е за Вас, ако не можете да приемете загуба от над 30% от инвестицията във времена на кризи. Не инвестирайте, ако пък смятате, че в следващите 1-2 години парите може да Ви трябват за по-важни неща, като образование или покупка на свой дом например.

И все пак, нека да видим два начина за инвестиране като Уорън Бъфет.

  • Един от начините е да закупите акции на Бъркшир, но цената от над $500 000 е непосилна за повечето инвеститори. Уорън Бъфет не желае да намали цената, като раздели акциите, тъй като не иска компанията му да е обект на спекуланти. Затова можете да се насочите към акции на Бъркшир от клас B. Те са значително по-евтини и се търгуват на борсата във Франкфурт. За да ги търгувате, трябва да изпишете символа BRYN в платформата BG Trader на БенчМарк.
  • Друг по-достъпен начин е да се закупят акции на компаниите, които са с най-голям дял в портфолиото на „Бъркшир Хатауей“. Не е нужно да се купуват всички акции, тъй като разходите за комисиони биха били ненужно големи. Достатъчно е да се закупят топ 10 от компаниите със съответните им проценти (виж таблицата по-горе). Това ще Ви даде над 90% от портфолиото на Бъркшир.

Откъде да започнете?

След като вече имате представа кой е Уорън Бъфет и как инвестира, е време да отидете още малко напред. БенчМарк предлага безплатна демо сметка за търговия на финансовите пазари. Демо сметката е с начален баланс от виртуални $10 000. Това означава, че може да се учите да сключвате сделки и да тествате различни стратегии, без да губите истински пари.

Как да купите акция в демо сметката?

  • Регистрирайте Вашата демо сметка и влезте в платформата;
  • Потърсете например символа #Apple в прозореца с котировки;
  • Кликнете с десен бутон върху символа и изберете „Нова поръчка“;
  • Ще се появи прозорец за въвеждане на параметрите на сделката;
  • Обем 1 отговаря на 1 акция;
  • Натиснете синия бутон за „Покупка“.

Поздравления! Вече купихте 1 акция на компанията Apple. Може да следите Вашата печалба в екран Търговия. За да затворите сделката, кликнете на нея и изберете Затвори.

БенчМарк ще Ви консултира безплатно за инвестирането на финансовите пазари. Може да ни потърсите денонощно (от понеделник до петък) на телефон 02 962 57 95. Ще отговорим на всички Ваши въпроси и ще уговорим удобен час за среща, за да намерим най-добрия вариант за Вашите инвестиции.

За БенчМарк

През последните над 20 години БенчМарк Финанс е водещ инвестиционен посредник на българския пазар, лицензиран от Комисия за финансов надзор от 2003 г. Дружеството получава ежегодно награди от Българска фондова борса и други институции.

Клиентите на БенчМарк могат да инвестират и търгуват със стотици финансови инструменти. Реалните разходи в БенчМарк са едни от най-ниските на пазара не само в България, но и в Европейския съюз. Сделките се изпълняват на момента, без никакво забавяне.

Онлайн платформите MetaTrader и BG Trader на БенчМарк Финанс, чрез които клиентите сключват сделки на финансовите пазари, са лесни за работа дори за непрофесионалисти. Носители са на десетки награди и са признати от инвеститори в цял свят.

БенчМарк Финанс е сред малкото инвестиционни посредници на пазара без никакви такси за депозиране и теглене на суми от сметките за търговия. Освен това няма изисквания за минимален първоначален депозит.

Нашият екип от специалисти е на разположение 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата. Клиентите на БенчМарк получават редовни пазарни анализи, безплатни практически обучения и индивидуални консултации.

 
Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

СПОДЕЛЕТЕ: