Създай своя Форекс стратегия – 6 конкретни стъпки

форекс търговия

Фокусът на тази статия е да ви преведе през процеса на проектиране и създаване на ваша собствена стратегия за форекс търговия. Има определени правила, за които трябва да знаете, както и грешки, от които трябва да се предпазите и да не допускате.

Затова прочетете статията внимателно – в дългосрочен план добрата система за форекс търговия може ви донесе много пари.

Стъпка 1: Колко време да отделям за форекс търговия?

Първото нещо, което трябва да направите, е да си отговорите на следния въпрос: Колко време мога да отделям за форекс търговия?. Имайте предвид, че тук няма грешен отговор. Това, че форекс пазарът се движи денонощно, не означава че трябва да стоите постоянно пред графиките.

За да отговорите на въпроса, помислете, помислете, дали ви харесва да наблюдавате пазарите всеки ден или всяка седмица. Или пък нямате никакво време и можете да отделите само няколко часа на месец.

  • Ако отговорът е всеки ден, тогава вашата стратегия ще се базира на малките времеви рамки на графиките. Това са 30-минутни и едночасови графики. Освен това животът на форекс позициите, които отваряте, ще бъде по-къс – от 1 ден до няколко седмици.

  • Ако вашият отговор е всяка седмица, тогава форекс стратегията, която ще подберете, ще се базира на по-големи времеви рамки на графиките. Това са 4-часова и дневна графика. Освен това животът на вашите позиции ще бъде – от няколко дни до няколко месеца.

  • В случай, че имате време да наблюдавате форекс пазара 1-2 пъти на месец, тогава вашата стратегия ще се базира на най-големите времеви рамки на графиките. Това са дневна и едномесечна графика. Животът на вашите позиции ще бъде най-дълъг – от няколко седмици до една година.

Както вече споменахме, ако наблюдавате графиките всеки ден, това няма да ви направи успешен форекс трейдър. Също така, не си мислете, че ще бъдете губещи, ако отделяте само няколко часа на месец.

Има други фактори, които са по-важни и тях ще ги разгледаме в следващите стъпки.

Стъпка 2: Изберете индикатори, които ще ви показват новите трендове

Една от най-важните ни цели като форекс трейдъри е да можем да идентифицираме новите трендове на пазара възможно най-рано. За тази цел ще ни помогнат техническите индикатори, които са вградени в платформата на БенчМарк.

Най-популярните трендови индикатори са така наречените “Пълзящи средни” (Moving Average). Форекс трейдърите ги използват за определяне на посоката на тренда. Общото правило е, че ако цената се намира над Пълзящата средна, трендът е възходящ. И обратно – ако графиката се движи под линията на Пълзящата средна, тогава трендът е низходящ.

Но как да разпознаем началото на нов тренд? Една от техниките е да използваме 2 пълзящи средни – една бърза и една бавна. Когато двете пълзящи средни се пресекат, това може да се използва като сигнал за нов тренд. Бързата пълзяща средна може да бъде настроена например с период 10, а бавната – с период 20.

форекс

Разбира се, има много други начини за откриване на трендове. Пресичането на Пълзящи средни е просто пример, който не е задължително да използвате във вашата форекс търговия.

Важното е да знаете за тази стъпка и да не я пропускате, когато изграждате вашата система за търговия.

Стъпка 3: Намерете индикатори, които да потвърдят тренда

Следващата ни цел за нашата форекс стратегия е да имаме възможност да потвърдим, че трендът който сме забелязали, не е фалшив тренд. Начинът, по който можем да направим това е отново чрез технически индикатори. Платформата на БенчМарк разполага с всички основни и допълнителни технически индикатори.

Има много добри технически индикатори за потвърждаване на трендовете, като например MACD, Stochastic или RSI. Когато се запознаете по-добре с тех, ще намерите такива, които предпочитате пред другите и можете да ги включите във вашата стратегия за търговия на форекс пазара.

форекс търговия

Индикаторите за потвърждаване на тренда се показват под графиките и най-общо, това което правят, е да показват силата на текущия тренд.

Стъпка 4: Определете риска на вашата форекс стратегия

Когато създавате стратегия за форекс търговия, е много важно да определите колко сте готови да загубите от всяка сделка. Разбира се, че никой не обича да говори за загуби, но в действителност, успешните форекс трейдъри мислят винаги за това.

Първо помислете колко може да загубите от следващата се сделка и едва след това помислете колко можете да спечелите от нея. Много е просто, но в действителност това е една от най-често срещаните грешки.

В много случаи управлението на риска се оказва по-важно от самата стратегия.

В случай, че искате да разберете повече за техниките за управление на риска, можете да се разгледате безплатния онлайн курс на БенчМарк “Първи стъпки във форекс търговията”.

Стъпка 5: Опишете вашата форекс стратегия

Това е най-важната стъпка от създаването на вашата система за форекс търговия. За съжаление човешкият мозък има навика да действа според ситуацията в момента и трудно се фокусира върху цялата картина на нещата. Затова толкова често забравяме за първоначалния си план.

Това е психологически елемент, който е провалил не една или две успешни стратегии, но можем да се справим с него, ако просто си нахвърляме на един лист правилата, които сме си определили и ще спазваме.

Дисциплината е една от най-важните характеристики, които трябва да има един форекс трейдър, така че винаги трябва да помните да се придържате към първоначалния план. Никоя система няма да проработи за вас, ако всеки път променяте правилата.

Стъпка 6: Как да тествате вашата стратегията

Един от най-ефективните начини за тестване на стратегия за форекс търговия е да върнете графиката назад във времето и да можете да я премествате напред с по една свещ. Платформата на БенчМарк ви дава тази възможност.

Когато измествате графиката с по една свещ напред, можете да проверите как е щяла да се представи вашата стратегия, ако бяхте я използвали преди няколко седмици или няколко месеца. Най-важното е, че този тест ще ви напълно безрисков и безплатен.

Запишете резултатите от вашите печеливши и губещи сделки. Ако сте доволни от резултатите си, тогава можете да преминете към следващия етап на тестване: търговия в демо сметка.

БенчМарк ви предлага да регистрирате безплатна демо сметка, в която можете да тествате неограничено форекс стратегиите си. Демо сметката е с виртуални пари, което означава, че в нея не можете да загубите нищо.

След два месеца търговия с демо сметка, ще видите дали вашата система наистина може да издържи на пазара. Ако все още получавате добри резултати, тогава можете да помислите да се прехвърлите към сметка с реални пари.

Още по темата форекс

Валутни пазари 101 – Какво трябва да знаем за търговията форекс?

Валутни котировки – Защо се променят цените на Forex пазара?

Търгувайте Форекс при едни от най-добрите условия

СПОДЕЛЕТЕ: