CFD пазар: Какво представлява и как работи?

CFD пазар

CFD пазар е един от най-популярните видове финансови пазари. На него се търгуват огромен брой финансови инструменти като валути, акции, злато, петрол, борсови индекси, криптовалути и много други.

В тази статия ще научите какви са предимствата на CFD пазара пред борсовия пазар или други традиционни места за сключване на сделки. Също така ще разберете какви са недостатъците и какви са възможните рискове.

Какво е CFD пазар?

Името CFD пазар идва от това, че на него се търгуват „договори за разлика“. Това е буквален превод от английското Contracts For Differences или накратко CFD. Това са регулирани финансови инструменти, които „следят” цената на даден финансов актив, като например петрол, злато, акция и т.н.

С други думи, когато купувате CFD Вие не купувате реално финансовия актив и не придобивате физически акция, петрол, злато или долари. Това, което правите, е че търгувате само с цената на тези активи, като се опитвате да спечелите от нейните движения нагоре и надолу.

Ако купите CFD, ще спечелите, когато цената се покачи и ще загубите, ако цената се понижи.

Как се формира цената на CFD пазара?

Цената на CFD пазара следва едно към едно цената на базовия финансов инструмент. Ако петролът на международните пазари струва $100 за един барел, то цената на петрола на CFD пазара ще е също $100 за барел.

Това важи не само за петрола, а за всеки друг финансов инструмент, който се търгува като CFD.

Какви са предимствата на CFD пазара?

CFD пазарът има значителни предимства, поради които е толкова предпочитан и толкова популярен.

 • По-ниски разходи за сключване на сделка

  Разходите за сключване на сделка на CFD пазара обикновено са в пъти по-ниски. Това е така, тъй като CFD пазарът е извънборсов. При борсите има допълнителни разходи, които обикновено са значително по-големи.

 • Търговия на марджин

  Договорите за разлика (CFD) се търгуват на марджин. Марджинът е един вид заем, който Вашият брокер Ви предоставя. При стандартната търговия трябва да се плати цялата сума, за да се купи даден актив. Търговията на CFD пазара позволява да се сключи сделка, но с по-малка сума от реалната цена. Така например може да закупим акция „X“, която струва $1000 с едва $200 собствени средства. Остатъкът се предоставя временно от Вашия брокер докато продадете акцията.

  Трябва да имате предвид, че търговията на марджин е рискова за начинаещите трейдъри, понеже може да се купи многократно повече. Затова трябва да знаете как работи марджинът, за да не се окажете изложени на прекомерен риск от загуба.

 • Възможност за къси продажби

  На CFD пазара може да печелите, дори ако цената пада. Това става чрез така наречената къса продажба. При нея продавате злато, петрол или акция, без да сте ги купили преди това. Когато продадете на късо, ще спечелите, ако цената поевтинее, но ако цената се покачи, ще загубите.

CFD пазарите предлагат достъп до огромен брой финансови инструменти. Чрез своите платформи за търговия, брокерите осигуряват на клиентите си достъп до търговия с договори за разлика върху най-различни класове активи.

Как да търгуваме на CFD пазара?

Онлайн търговия със CFD може да бъде тествана с безплатна демо сметка в платформата MetaTrader 5 на БенчМарк.

Още по темата CFD пазар:

Как да изберем надежден CFD брокер?

Безплатно обучение Стани успешен форекс трейдър

 
Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.

СПОДЕЛЕТЕ: