Криптовалути

Криптовалутата е цифрова или виртуална валута, която използва криптография за по-голяма сигурност. Криптовалутата е трудна за фалшифициране именно поради тази функция за сигурност. Определяща особеност на всички криптовалути е тяхната органична природа. Те не се издават от никоя централна власт, което ги прави имунизирани срещу държавна намеса или манипулация.

История

Първата криптирана валута, която привлече общественото внимание, е Биткойн. Тя стартира през 2009 г. от човек или група, позната под псевдонима Сатоши Накамото. Към 2018 г. в обращение има над 17 милиона биткойна с обща пазарна стойност от над 140 милиарда долара. Разбира се, когато говорим за пазарна капитализация, на която и да е криптовалута, трябва да се взима предвид голямата волатилност на цените на борсите за криптовалути. Успехът на Биткойн е създал редица конкурентни койни, като Етер, Лайткойн и Рипъл.

Криптовалутите улесняват трансфера на средства между двете страни в една сделка. Използват се публични и частни ключове за целите на сигурността по обработката на трансакцията. При трансфера на средствата се дължи минимална такса за обработка. Това позволява на потребителите да избягват таксите за преводи, начислявани от повечето банки и финансови институции.

Блокчейн

Най-важният елемент за успешното функциониране на Биткойн, Етер, Лайткойн, Рипъл и въобще, която и да е криптовалута, е блокчейн технологията. Тя се използва за съхранение на онлайн счетоводна книга на всички трансакции, които някога са били извършвани с помощта на конкретната криптовалута. Структурата от данни за тази книга се предоставя свободно. На практика тя е защитена от хакерски атаки и може да бъде копирана на всички компютри, работещи със съпътстващия софтуер. Всеки нов генериран блок трябва да бъде проверен от регистрите на всеки потребител в блокчейн системата. Това прави почти невъзможно създаването на фалшива история на трансакциите. Много експерти смятат, че тази иновация има важни приложения в технологиите, като онлайн гласуване и онлайн набиране на инвестиционен капитал и други. Големите финансови институции като JP Morgan виждат потенциала на криптовалутите в това да намалят трансакционните разходи, като обработката на плащанията става по-ефективна.

борси за криптовалути

Търговия за начинаещи

Ако искате да научите повече за търговията с криптовалути, заповядайте на безплатния обучителен курс „Стани успешен Форекс трейдър“ на БенчМарк Академия. Обучението е подходящо за начинаещи трейдъри за хора без опит. На курса ще овладеете основите на Forex търговията и ще придобиете редица специфични умения и знания.

Как можем да се сдобием с криптовалути?

Има два начина да се сдобием с криптовалути. Единият е да ги „копаем“, което изисква инвестиция в техника. За разлика от съвсем началните години на криптовалутите и по-конкретно на Биткойн, когато „копаенето“ ставаше и с обикновени компютри, в днешно време вече, това става със специализирани и специално пригодени за това машини.

Как се „копаят“ криптовалути?

Копаенето е процесът, чрез който трансакциите се проверяват и се добавят към публичната счетоводна книга, известна като блокова верига или блокчейн, както и възможностите за освобождаване на нови единици от конкретната криптовалута. Всеки, който има достъп до интернет и подходящ хардуер, може да участва в добива. Процесът на копаене включва съставяне на скорошни трансакции в блокове и опит за решаване на труден изчислителен пъзел. Компютърът на потребителя, който първи реши пъзела, поставя следващия блок в блоковата верига и получава възнаграждение. Това, което стимулира добива, са както таксите за трансакции, свързани със сделките събрани в блока, така и новоиздадените единици от криптовалутата.

криптовалути

Количеството нови единици, освободени с всеки изваден нов блок, се нарича „блок възнаграждение“. При всяка блокчейн система е различно, но например конкретно при Биткойн, възнаграждението намаля наполовина на всеки 210 000 блока или на всеки 4 години. В кода на блокчейн системата на Биткойн е зададено да се освободят максимум 21 милиона единици, след което „блок възнаграждението“ ще спре. При създаването на всяка криптовалута има предварително зададено максимално количество единици, които ще бъдат освободени или пуснати „в обращение“. Това ограничение в количествата носи стойност на криптовалутите.

Обобщено, „копаенето“ представлява предоставяне на хардуерна мощност от наша страна. Целта е да участваме в създаването на общата онлайн счетоводна книга чрез запис на трансакциите в нея. Срещу това получаваме възнаграждение в конкретната криптовалута.

Борса за криптовалути

Другият вариант да се сдобиете с Биткойн, Етер, Лайткойн, Рипъл или друга криптовалута е да си купите от някоя специализирана борса за криптовалути. Борсите могат да бъдат централизирани или децентрализирани. Основната разлика между двете се състои в това, че при децентрализираната борса за криптовалута купуваме или продаваме директно от насрещната страна. Там всеки купувач или продавач подава своята поръчка за определеното количество и цена, на която иска да стане сделката, както и времето на валидност на заявката, след което изчаква да види дали ще се изпълни.

При централизираните борси за криптовалути сделките се изпълняват по-лесно и бързо. Там имате почти напълно гарантирана ликвидност и сделките се изпълняват веднага. Това е така, защото насрещна страна по сделката е самата борса за криптовалути.

Платформа

Всяка една от борсите предлага собствено разработена платформа за търговия с криптовалути. Това е софтуерът, през който се подават поръчките за сделки. Някои платформи са по-развити от други и предлагат повече възможности, като например „чакащи“ поръчки, с които можете да бъде по-гъвкави в търговията си. Други предлагат само възможност за покупка или продажба. Основната разлика между една или друга платформа идва от това, дали борсата, която я използва е централизирана или децентрализирана.

Можете да търгувате криптовалути с безплатна демо сметка и да натрупате опит на финансовите пазари без риск от загуба на реални средства. Демо сметката и изключително подходяща за начинаещи трейдъри. Получавате и начален баланс от виртуални $10 000.

Рискове

При търговията с Биткойн, Етер, Рипъл, Лайткойн или Биткойн кеш има и рискове, особено, ако сте начинаещи. Криптовалутите все пак не са имунизирани срещу заплахата от хакерство. В кратката история на Биткойн, той е бил обект на множество кражби. В последно време зачестиха и кражбите от специализираните борси за криптовалути, където щетите са за стотици милиони долари. Търгувайки ги в БенчМарк обаче, този риск напълно изчезва. Сключвайки сделка в платформата MetaTrader 5, Вие всъщност заемате позиция в CFD. Това е световно призната платформа за търговия с всякакъв вид финансови инструменти и Ви носи редица преимущества:

  • Сигурност на инвестициите
  • Използване на привлечен капитал (ливъридж)
  • Възможност за печалба и в двете посоки (дълги и къси позиции)
  • Ликвидност
  • Без комисиони

Именно поради тези предимства, когато целта е просто спекулативна печалба, е по-добре да се търгуват договори за разлика върху криптовалути. БенчМарк Ви предлага търговия със следните криптовалути:

  • Биткойн (BTC)
  • Етер (ETH)
  • Лайткойн (LTC)
  • Рипъл (XRP)

Изключителни условия за търговия

Можете да търгувате най-популярните криптовалути като Биткойн, Етер, Рипъл, Лайткойн, Биткойн кеш при отлични условия. Договорите за разлика (CFD) Ви предоставят възможност за реализиране на резултат както при поскъпване на криптовалутите (чрез покупки), така и при поевтиняване (чрез къси продажби). Повече информация можете да намерите в страница условия за търговия с криптовалути.

 

СПОДЕЛЕТЕ: