Анализ | Биткойн атакува историческите си върхове – какво следва?

05.03.2024

Биткойнът продължава със силните си резултати, поскъпвайки до най-високото ниво от ноември 2021 година. Значителните потоци към спот ETF-ите на криптовалутата се увеличиха сериозно, което допълнително подкрепи възходящото движение. Криптовалутата започна търговията в понеделник с ръст, достигайки нивата над 65 000 USD (при старта на европейската сесия). Криптовалутата се изкачи до най-високите си нива от ноември 2021 година. Основната цел пред инвеститорите е историческият връх от 68 900 долара.

Bitcoin

Освен с успеха на борсово търгуваните фондове, поскъпването на биткойна е свързано и с предстоящия халвинг. Фондът iShares Bitcoin Trust на BlackRock постави рекорд в края на миналата седмица по изтъргуван дневен обем, след като достигна 3.3 млрд. А това е два пъти повече спрямо предходния рекорд от понеделник от 1.35 млрд. долара.

В края на миналата седмица десет от спот ETF фондовете отчетоха общ обем на търговията от 7.7 млрд. долара, надминавайки предишния рекорд от 4.7 млрд., който бе поставен на 11 януари в първия ден от търговията.

Ще продължи ли притока на капитали към ETF фондовете?

Според анализатори на криптопазара, притокът на капитали към ETF фондовете ще продължи да нараства. И то особено на фона на появилата се информация, че Morgan Stanley също планира да добави ETF на биткойн към портфолиото си.

Въпреки че в ETF фондовете вече са инвестирани милиарди долари, наличието им в мрежите на големи компании, свързани с Merrill Lynch, Morgan Stanley, Wells Fargo и други, може допълнително да засили интереса. А това е предпоставка за покачване в цената.

Предстоящият халвинг е възможно да подкрепи цената

Ралито при биткойна е резултат от една страна на успеха на борсово търгуваните фондове, но от друга и на очакванията, свързани с предстоящия халвинг. Това събитие се случва веднъж на близо четири години и историята показва, че криптовалутата поскъпва около датата на провеждането му.

Халвингът е предварително планирано намаляване на възнаграждението, което “копачите” на криптовалутата получават. Както вече казахме, халвингът се случва веднъж на четири години (или на всеки 210 000 блока транзакции). Както подсказва името, всеки халвинг намалява наполовина количеството биткойн, което получават “копачите” на криптовалутата като възнаграждение на блок.

Като цяло криптовалутите получиха известна доза подкрепа и от данните за БВП на САЩ, които се оказаха малко под очакванията. А това засили спекулациите на инвеститорите за намаление на лихвите от страна на Федералния резерв. Потенциално намаление на лихвените равнища също е фактор, който би подкрепил ръста в движението на криптовалутата.

Ключови нива, с които пазарните участници трябва да внимават

Имайки предвид, че Биткойн се търгува в близост до историческия си връх, много пазарни участници си задават въпроса дали и кога е добре да влязат на пазара. Според някои анализатори ключовите нива, които трябва да се следят са 60 000 и 50 000 USD. Криптовалутата направи силно възходящо движение през последните седмици, поради което за много анализатори потенциална корекция изглежда възможна.

В зависимост от това как цената реагира на тези нива, ще може да се каже дали възходящият тренд е приключил или може да се очаква поскъпването да продължи.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.